ВЕСТНИКЪТ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

От 1997 г. "Литературен вестник" започна да функционира и като издателство, в чиято програма приоритет имат поезията и хуманитаристиката. Издателство за поезия и критика - вероятно това е най-точното определение за усилията ни да правим видими и активно присъстващи в публичността идеите и текстовете на поети, критици и анализатори. Въпреки пазара, който за поезията и хуманитаристиката като че ли съвсем липсва.

Ето - поезията.

 

Вислава Шимборска, “Край и начало”Вислава Шимборска, "Край и начало", прев. Искра Ангелова, предговор Светла Златарска

изд. "Литературен вестник", С., 1997, 80 с.

С това заглавие стартира издателската дейност (на книги) на "Литературен вестник". Наистина забележително начало: една отделна стихосбирка (не произволно избрано!) на нобелистката за 1996 г. Вислава Шимборска, двуезично издание (на полски и български), перфектен превод на Искра Ангелова, респектиращ предговор от Светла Златарска, художник на книгата е неподражаемият Греди Асса. Знаменито издание, изчерпано от пазара за два-три месеца докрай!

ISBN 954-9602-01-X

Йордан Ефтимов, “Единадесет индиански приказки”Йордан Ефтимов, "Единадесет индиански приказки"

изд. "Литературен вестник", С., 1997, 36 с.

 

Най-изпипаното откъм полиграфия издание на "Литературен вестник". Както и да я погледнеш - арткнига, но не в единичен екземпляр, а умножена в няколкостотин бройки. Напомняща стара географска карта, омотана в малко въже - суперизящество, постигнато от незабравимата художничка на вестника Яна Левиева.

Втората стихосбирка на Йордан Ефтимов през 1997 г. окончателно го утвърди като може би най-радикалният поет в съвременната ни поезия.

ISBN 954-9602-02-8

Рафаел Смирнов, “Гара Враждебна. Приказки за малки и големи”Рафаел Смирнов, "Гара Враждебна. Приказки за малки и големи"

изд. "Литературен вестник", С., 1997, 72 с.

 

Приказките и природата притежават особено чувство за време, имат свое разбиране за ритъм и стил, своя фабула. Четящите историите на Рафаел Смирнов са като Алиси, които спокойно влизат в текста като през огледало и времето се шмугва покрай тях като гущер или преживя бавно като крава. Подмамваща и магийна книга. С това издание на ЛВ авторът е носител на награда за дебют на конкурса "Южна пролет" през 1998.

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

Петьо Пейчев, “Тектоника”Петьо Пейчев, "Тектоника", изд. "Литературен вестник", С., 1998, 64 с.

Книгата - изненадващо за едни, логично за други - спечели наградата за дебютна поезия "Южна пролет". С нея Петьо Пейчев доказа, че влакът от Бургас не е тъй бавен, а напротив - движи се по разписанието на други времена. На корицата: снимка на инсталация от огън върху бургарския плаж, наречена "Кондорът" на Добри Добрев. Внушително!

ISBN 954-9602-05-2

Божидар Богданов, “Дим над библиотеката”Божидар Богданов, "Дим над библиотеката",

изд. "Литературен вестник", С., 1998, 60 с.

Една от емблематичните постмодерни български книги на 90-те години. Метафората за библиотеката, доведена до многобройните си разчленявания и съчленявания. След височините на тази книга българският постмодерн започна да се уморява, да му се вие свят, да търси опора в по-ниски, уж загърбили ерудитството, теми и стилове. На корицата: "Човекът, който се бори със сянката си" от Клаудио Пармиджиани.

Божидар Богданов - автор на "Литературен вестник", чрез когото днешната ни поезия всекидневно постига високата си сянка.

ISBN 954-9602-06-0

Димитър Петров, “Малки райски ябълки”Димитър Петров, "Малки райски ябълки",

изд. "Литературен вестник", С., 1999, 56 с.

Стихосбирка, която като че ли мина незабелязано, но пък тайно и полека си свърши работата с озвучаването на едно неизвестно име - Димитър Петров. Как регионалният човек разговаря със света - в този дефицитен днес модус пребивават лирическите персонажи от "Малки райски ябълки". Уж стиховете се разполагат в "малки", регионални топоси и ситуации, уж ползват диалекти и разговорни интонации, а постигат специфичната си всеобща разбираемост тъкмо в домашния свят, където йерархиите са хоризонтализирани и почти винаги (в средата или в края на стихотворението) се появява пожеланата от автора топла утопия.

Добромир Иван/Dobromir Ivan, “1999”Добромир Иван/Dobromir Ivan, "1999",

изд. "Литературен вестник", С., 1999, 32 с.

 

В този случай стихосбирката я правят стихотворенията на осемте поети, включени в каталога на скулптора Добромир Иван. Тоест това е каталог-стихосбирка - свързване на фотографирани инсталации/скулптури, правени от Добромир Иван в различни точки на Австрия и България през 1999 г. с по едно стихотворение от Петър Чухов, Амелия Личева, Георги Господинов, Кристин Димитрова, Йордан Ефтимов, Пламен Дойнов, Ина Григорова и Бойко Пенчев. Книгата е двуезична - на български и немски, като единствено текстът на Ина Григорова е преведен на английски.

Пламен Дойнов, “Истински истории. Стихотворения по действителни случаи”Пламен Дойнов, "Истински истории. Стихотворения по действителни случаи", фотографии Галина Ушева и Георги Панамски, изд. "Литературен вестник", С., 2000, 80 с.

Първата перфектно изпълнена поетическа и фотографска книга на "Литературен вестник". Човек чете и гледа, гледа и чете. Луксозно издание, в най-изискания смисъл на думата. Фотографиите на Галина Ушева и Георги Панамски и оформлението на Силвия Артамонцева правят от "Истински истории" едно изключително желано издание.

Появила се в самия край на 2000 г., последната книга на Пламен Дойнов направо оголи въпроса: Какво да се прави с постмодернизма? Репликите и рецензиите валят една след друга.

Петър Чухов, "Провинции"Петър Чухов, "Провинции",

изд. "Литературен вестник", С., 2000, 40 с.

 

Четвъртата стихосбирка на Петър Чухов впечатлява със завръщането към първата му - "Градината на слабата реалност", но стига до по-високата стилистическа изчистеност на втората -"Руни" и третата - "Мулето на Педро". Ефектът на "Провинции" отива далече извън конкретното книжно тяло. То е първото в издателската ни практика, придружено с ефектен рекламен плакат със снимка на автора и надпис, който гласи: "Провинции" - една книга на Петър Чухов, издадена от "Литературен вестник". Какво повече!

ISBN 954-9602-15-X

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

ВБВ, “Е:то!”ВБВ, "Е:то!", изд. "Литературен вестник", С., 2000

 

С посочващия жест на заглавието си "Е:то!" ни обръща към буквалността на един Гледец/виждане, което е разсъблякло света от привичните метафори, с които го опитомяваме и той въстава пред нас в своята дивота, изравняваща понятийното и предметното. ВБВ заобикаля глаголите - смъртта означава "обратно към глагола", а като глагол е и есента - и буйства в предикацията, в онази "естност" на веществото, от която то тръгва във всички посоки, за да се подсилва, преобръща, възвръща или закърнява... Висок, самопосочващ се модернизъм, избрал си д-р Петър Берон за предтеча.

ISBN 954-9602-14-1

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

 

Рафаел Смирнов, Камъче от ПалестинаРафаел Смирнов, "Камъче от Палестина",

изд. "Литературен вестник", С., 2002

 

След силния си дебют с "Гара "Враждебна" (1997), Рафаел Смирнов продължава да изработва неповторимия си почерк, събиращ наивизма и иронията. Разкази за хора и животни, в които безсмисленото и епифанията се засичат по неочаквани начини. Ароматът на антикварното и полъхът на алегорията.

Рядка книга, антика.

ISBN 954-9602-17-6

Америките ниПламен Антов , "Америките ни" НОВО

изд. "Литературен вестник", С., 2002

 

Америките ни са онова пространство на писането, което се отваря в желанието за различност, за друга съдба и друго време. "Америките ни" на Пламен Антов е писмото в бутилка на българския постмодернизъм - писано в конквистадорското, сънното, обречено десетилетие на века. Покоряващата книга.

 

ISBN 954-9602-18-4

Поредица "Тълкувания"

“Теменуги. Другият роман на Яворов”"Теменуги. Другият роман на Яворов",

изд. "Литературен вестник", С., 1998

Първата книга от поредицата "Тълкувания" събира в книжно тяло критическия роман, разразил се на страниците на "Литературен вестник" през 1994-95 г. Стихотворението на Яворов бе буквално галванизирано с каскада от сменящи се интерпретативни стратегии, което бе може би най-крайният пример на тълкувателна свобода по отношение към класиката в литературознанието на 90-те. "Теменуги. Другият роман на Яворов" бе жестът на еманципация на българското литературознание, с което то заяви, че оттук нататък професионализмът ще включва и съзнанието за несигурността на собствения предмет.

Оттук започна и сътрудничеството на "Литературен вестник" с Кирил Прашков - авторът на графичното оформление на всички книги от поредицата "Тълкувания".

Бойко Пенчев, “Тъгите на краевековието”Бойко Пенчев, "Тъгите на краевековието", изд. "Литературен вестник" С., 1998, 272 с.

 

Преди всичко книга на един внимателен читател. Фрагментарността й парадоксално структурира разнобойния ни читателски опит от края на (вече) миналия век. Игрови, омесващ множество езици и метаезици и в същото време носталгичен сборник, в който историзмът и теоретизмът се сработват, взаимно апострофирайки се; в който постмодернизмът е първо ерудиция. Раждането на тъгите от духа на библиотопията.

ISBN 954-9602-04-4

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

Никола Георгиев, “Мнения и съмнения. По дирите на едно литературоведско чергарство”Никола Георгиев, "Мнения и съмнения. По дирите на едно литературоведско чергарство", изд. "Литературен вестник", С., 1999

Един том, включващ всички студии, невключвани досега в книга и посветени на литературознанието и неговите патимии през века, със който се сбогувахме; том, където ще намерим всички онези текстове, които сме ксерокопирали (а някои от нас - и изрязвали) от единствените екземпляри на списанията в Народна библиотека; един том, показващ в пълния му блясък онова интелектуално поведение, което през последните 20 години се олицетворяваше от нашия Професор, анархистът-законодател, великият ироник на българското - Никола Георгиев.

ISBN 954-9602-10-9

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

Инна Пелева, “Възраждания”Инна Пелева, "Възраждания", изд. "Литературен вестник", С., 1999

 

Сборникът със студии на Инна Пелева за Паисий, Раковски, Ботев, Вазов и Яворов променя не просто образа на Възраждането, една от най-здраво охраняваните зони на академичните и неакадемични занимания с историята, но и самите нас, четящите тази история. С бароков интелектуализъм книгата изразява една от ключовите интуиции на последното десетилетие - че векторът на времето не сочи твърдо в една посока, а се люлее, осцилира в някаква ту празнично, ту меланхолично преживявана извънвремевост, безпътица.

ISBN 954-9602-07-9

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

Инна Пелева, “Места от конспекта”Инна Пелева, "Места от конспекта", изд. "Литературен вестник", С., 2000

 

Ако прицелът на "Възраждания" бе задължаващото, телеологически фокусирано минало на Възраждането, то с "Места от конспекта" Инна Пелева се обръща към класичното, за да извади на преден план онова, което сякаш е било пред очите ни, а не сме го забелязвали. Текстовете в книгата разкриват скритите кодове, подриващи навика и съживяващи четенето на умъртвените от каноничност текстове - храните при Елин Пелин и Ботев, не-родното и болното при Йовков, Милтъновско-гинекологичното при Яворов.

ISBN 954-9602-12-5

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

Митко Новков, "БАРТвежи"Митко Новков, "БАРТвежи. Разни и по-разни писаници по повод и без повод",

изд. "Литературен вестник", С., 2001

Една книга, демонстрираща волята и силата да бъдеш "Homo ludens", да упражняваш ироничната гледна точка във време, когато гледат в устата само т.нар. "експерти", да откриваш мита и конструкцията, играта на лъжа и истина зад "естествеността" на социалния свят, да деконструираш привидното, съзнавайки привидността на собственото говорене. Говоренето на Шута, проблематизиращ очевидностите. Това е. Митко Новков: интелектуалецът на Края.

ISBN 954-9602-16-8 

(Купете си книгата от виртуална книжарница Books.bg)

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник