Литературен форум  

Брой 11 (434), 07.11. - 13.11.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

БАЛКАНСКО И ЕВРОПЕЙСКО

Наградата “Балканмедиа” за 2000 г. получи Ганчо Савов

 

Сдружение “Балканмедиа” присъди наградата си за медийна публицистика за 2000 г. на писателя и публициста Ганчо Савов за цялостния му принос в развитието на балканската публицистика и във връзка със 70-годишния му юбилей. Наградата, която има и финансов еквивалент от 2000 лв., беше връчена на изтъкнатия наш културен деец и балканист на рождения му ден - 25.10.2000 г. - от президента на сдружение “Балканмедиа” и на Балканската медийна академия акад. д-р Росен Милев на тържествена церемония в София.

Ганчо Савов е един от най-изявените познавачи на южнославянските култури в България, автор е на редица обзорни книги за новите републики на Балканите през 90-те години - “Словения”, “Хърватия”, “Босна и Херцеговина - истини и хипотези”, на студията “Сараево - трагичната столица на Европа”, както и на автобиографичната книга “Капан за контри” - за политическите репресии у нас през 1968 - 1989 г. От 1974 г. до 1985 г. той е политически затворник, репресиран от тоталитарния режим с лъжливо обвинение в “държавна измяна” и с мотив “идеологическа диверсия”. След затвора, до падането на комунистическия режим е в изолация и се препитава като работник.

След 1989 г. продължава активната си публицистична дейност, избран е за председател на Съюза на преводачите (до 1998 г.) и за член на Българския национален комитет на Европейската културна фондация. Преподава балканистика във Великотърновския университет, сътрудничи на редица периодични издания и издателства по балканските въпроси. Член е на Асоциацията на интелектуалците “Кръг 99” в Сараево.

В момента Ганчо Савов е координатор на проекта “Съвременни балкански литератури”, който в началото на 2001 г. ще бъде издаден на английски език и разпространен в света от сдружение “Балканмедиа”.

Българската литература

© 2000 Литературен форум