Литературен форум  

Брой 17 (440), 19.12. - 25.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

ЛИК - с повече страници за празниците

 

ЛИКСтатия за едно от литературните събития на годината - публикуваните за първи път непознати разкази на починалия преди 12 години Реймънд Карвър - и един от разказите са гвоздеят в последния за годината брой на списание ЛИК.

С историята на предизвикателствата в изкуството, която всъщност е история на развитието на нравите и обществото, се занимават няколко български и чуждестранни автори. Текстовете на Георги Тошев, Мария Василева и Мила Искренова водят диалог с публикации на “Der Spiegel” и “Beaux Arts”.

Разсъжденията за култа към Интернет като превлъплъщения на утопията за контра културата са водещи за броя.

Чрез анкета ва френското списание ЛИР са представени свещени места за писателите - “където искрата на осенението понякога избива при срещата на твореца с някое развълнувало го място или пейзаж. Великолепни или обикновени, те ги бележат за цял живот, предопределят съдбата им, устройват им случайни или нарочни разкрития”.

Под заглавие “Острови на съкровищата има и днес” е публикувано голямо интервю с испанския писател Артуро Перес-Реверте, автор на бестселърите “Деветата порта”, “Севилското причастие” и “Сферичната карта”.

ЛИК представя новите лаурети на големи френски литературни награди: Гонкур, Медиси, Рьонодо, Фемина.

В рубриката “Българите” е представен композиторът, дерегент и теоретик проф. Румен Цонев - автор на музиката за над 120 театрални спектакъла в Европа и Америка.

Световноизвестният сценарист и драматург Жан-Клод Кариер, работил с Бунюел и Брук, пишещ сега за българина Георги Балабанов, разказва за собственото си любопитство като движеща сила в интервю специално за месечното издание на БТА.

Брой 12 съдържа още репортаж от Бродуей, статии на композиторите Кшищоф Пендерецки, Арон Копланд и Бърт Бакара, спомени за Луис Бунюел, интервю с Армин Мюлер Щал и други публикации допълват богатото съдържание на блой 12, който е с 82 ктраници по повод предстоящите празници.

Българската литература

© 2000 Литературен форум