Литературен форум  

Брой 17 (440), 19.12. - 25.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Владимир Сабоурин

Юлия или новата българска литература

 

Тя идваше и си отиваше, влизаше и излизаше, познаваше часовете и разпределението на щастието. Четеше до късно със склонено, плоско в кръгчето на лампата лице. Навиваше огромния руски будилник и го слагаше до главата си, вляво на раклата, от външната страна на леглото, преди заспиване молитвено измънкваше, че не иска да се успи, на будилника с нежност и вина.

Пробуждаше се малко преди 7 и цялата я втрисаше при иззвъняването. Молех я да се пресегне за гумичките, но тя казваше, че не. После вглъбено слушаше молбите ми и мълчеше в унес десетте минути, които казваше, че оставаха. Трябваше още да се изкъпе, без което не можеше нито да заспи, нито да стане, тази сутрин трябваше освен това да си измие косата. Библиотеката отваряше в осем.

Първата нощ легнахме рано, в 12.30 вече бяхме свършили. Боготвореше съня и къпането. Цялата бе сън и свежест, намираше секса за отвратителен, правеше го от милост, обич, уважение.

Беше от много голям град, момичето от най-големия град в живота ми, нито Бордо, нито Сантяго (Варна, Франкфурт, Русе), дори Берлин по време на Love parade не беше толкова голям. Трябваше да остане там или да научи омразния й английски, любимия й испански, te amo, Belflower, LA, омразните й Щати, какво правеше тук. Реших, че е дошла да ме види.

Миришеше на токсикологията на Пирогов, милочка, милашка, солнушко, миризмата, с която се събудих там след безпаметното нощно пътуване от Костенец, един приятел ме докара в онази нощ, по-тъмна от всичко. Това, че дебел лекар със запретнати ръкави постепенно достигна до съзнанието ми с тежки шамари, изпълваше антисептичната й миризма със странни предчувствия за утро.

Беше най-бялото момиче, което някога бях виждал, тялото й ме влудяваше през безкрайните провинциални лета на безнадеждната ми обич, току се примолвах да ми покаже гърдите си, Африка, тъгите на краевековието.

ноември 1998

Българската литература

© 2000 Литературен форум