Литературен форум  

Брой 18 (441), 26.12. - 08.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

Стенописите на “Въображаемият храм - 2000” 

 

Пламена Димитрова-Рачева, автор и куратор на проекта

 

Откриване: 20.12.2000 18.00 ч. в СГХГ

21.12.2000 - 20.01.2001

 

Идея: “Въображаемият храм" съществува само чрез стенописите си и наподобява виртуален храм. Той е художествена визия на сакралните, свещени истини, които вълнуват хората от всички времена. “Въображаемият храм - 2000” е реален и измислен, може да бъде съграден навсякъде или да остане в представите ни като идея за храм. Неговите стенописи могат да бъдат част от музей или храм, но където и да са поместени, те сакрализират пространството, в което се намират.

В теологичен аспект “Въображаемият храм” може да се тълкува като преносимата скиния, защото в него са изобразени законите на живота, жертвата и Божието присъствие и в същото време той е оня подвижен олтар за християните като антиминса.

Идеята е това да бъде своеобразен мемориал на вярата и символ на хилядолетието. Като визия стенописите могат да ни напомнят за една българска “Сикстинска капела”, в която е изобразена съкровената духовна изповед на всеки един от творците. Това е мечтаният храм, който някъде и някога може да бъде съграден с любовта на хората”.

Място на провеждане: Национален паметник и музеен обект Аладжа манастир край Варна.

Аладжа манастир е комплекс от скални църкви, катакомби и култови сгради от началото на VI век и функционира като духовно средище до средата на XX век.

 

Участници:

Греди Асса, Елена Панайотова, Захари Каменов, Кольо Карамфилов, Красимир Добрев, Любен Костов, Милко Божков, Моника Роменска, Стефан Божков, Цветан Кръстев

 

Проектът се проведе със съдействието на Регионален исторически музей - Варна и Национален музеен обект Аладжа манастир - Варна.

Официални спонсори: Arts Council of Switzerland - Pro Helvetia; Фондация “Отворено общество” - София, “Стройпродукт - Крайчев”, Варна, и със сътрудничеството на “АКРОЛ” - Варна, RENESANS Ltd., БУЛРИБ, “Ахилеос”, “Интерлогистика”,“ВарнаПринт” АД, ТРАНССТРОЙ - Варна.

 

Проектът:

Проектът “Въображаемият храм - 2000” се проведе между 06.09-19.09.2000 г. в Националния паметник и музеен обект Аладжа манастир край Варна.

За първи път стенописите бяха изложени в музея на Аладжа манастир на 19.09.2000 г.

След 20.12.2000 г. те могат да се видят в една от залите на СГХГ.

Проектът за създаването на модулни стенописи на “Въображаемият храм” е първи по рода си не само за България. Той дава една нова концепция за създаването на стенописи на несъществуващ храм, който може да бъде наречен или да бъде храм на духовността.

Тази акция, осъществена от 10-има от водещите художници в новото българско изкуство на прелома на двете хилядолетия, ни показва нов прочит на сакралните библейски теми, в които присъства както метафизичното, така и постмодерният прочит на иконографията.

Подвижността на стенописваните модули, поставени в специални рамки, наподобява олтарните картини, но те носят модерната концепция на модулите, които са толкова характерни както за архитектурата на XX век, така и за индустрията и изкуството на постмодернизма. С мобилността им се постига и друга метафора - идеята за “пътуващ храм”.

Експонирани в различни архитектурни среди и пространства, те създават различна “визуална машина” (терминът е на Павел Флоренски и се отнася до стенописите на православните храмове), сглобена от множество екрани, в които има различни тематични изображения, но обединени в едно, те образуват една програмна схема, от която разчитаме “светинята на храма”.

Разработката на съдържателната страна на проекта се базираше на подбрани библейски текстове от Стария и Новия завет, а също и староеврейски притчи и легенди, които са намерили своето място в християнската иконография. Всеки от авторите направи своя тематичен избор и така чрез изкуството си изрази своето морално и сакрално послание към бъдещето. Греди Асса - “Жертвоприношение Авраамово”, Милко Божков - “Олтар”, Красимир Добрев - “Апокалипсис, гл. 7", Кольо Карамфилов - “Десетте Божи заповеди - 7-ма: Не прелюбодействай!", Елена Панайотова - “Благовещение”, Любен Костов - “Юдит”, Моника Роменска - “Смъртта на Мойсей”, Цветан Кръстев - “Левиатан, Строежът на Йерусалимския храм, Тайната вечеря”, Захари Каменов - “Сътворението”, Стефан Божков - “Ноевият ковчег”.

Кольо Карамфилов. Божите заповеди, 7-а заповед Милко Божков. Олтар, стенопис, акрил, панел, 240х240 см. Стефан Божков. Ноевият ковчег

(В книжното издание има повече произведения от проекта!)

Българската литература

© 2000 Литературен форум