Литературен форум  

Брой 18 (441), 26.12. - 08.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Румен Стоянов стана кавалер на бразилски орден

 

Орден за цялостен принос в развитието на българо-бразилските връзки получи поетът и преводачът Румен Стоянов. Високото отличие му бе връчено на 4 декември от бразилския посланик в София г-н Парделас на скромна церемония в резиденцията на посланика.

Отличието се връчва по повод 500-годишнината от откриването на страната-континент от португалските мореплаватели. Пълното наименование на ордена е “Барон Рио Бранко, офицерска степен” и е наречен на най-големия бразилски дипломат за всички времена. Барон Рио Бранко (1845-1918) е писател, историк, преподавател, общественик, член на Бразилската литературна академия, депутат в Конгреса, главен редактор на влиятелен вестник, посланик и външен министър в четири правителства. Благодарение на неговите дипломатически качества Бразилия успешно решава всичките си погранични спорове, за да достигне сегашната си територия - най-голяма в Латинска Америка.

В речта си Румен Стоянов подчерта задоволството си от удостояването му с високото отличие. “В моя случай зад ордена “Рио Бранко” стоят 31 години дейност за разпространение на бразилската литература у нас: първият ми превод от португалски излезе през 1969 г. - романът “Сух живот” от класика на ХХ век Грасилиано Рамош. Три години по-късно в Рио де Жанейро се появи първата ми публикация в тази страна - статия за българо-бразилските литературни връзки. От тези две дати насам се занимавам едновременно и с разпространение на бразилска литература тук, и с разпространение на българска литература и култура там.”

15 години от живота си Румен Стоянов прекарва в Латинска Америка, седем от тях - в Бразилия, където, освен с превод, се занимава с уреждане на изложби, кръгли маси, чете лекции. От пет години е преподавател по бразилска култура и литература в Софийския университет. “Амбицията ми - признава Р. Стоянов - е да докажа, че Бразилия не е само страна на футбола и карнавала, но и на сериозна култура.”

Българската литература

© 2000 Литературен форум