Литературен форум  

Брой 2 (443), 16.01. - 22.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

Вар(т)на

 

Клуб “Вар(т)на” е създаден през 1996 г. от трима художници, живеещи и работещи във Варна - Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев. Той е логично продължение на съмишленическа творческа група, съществувала в периода 1987-89 - 10 художници, които тогава се събират във “Вулкан”. По-късно към “Вар(т)на” се присъединяват още Ангел Ангелов и Бранимир Антонов. Най-новите му членове са Явор Цанев и младата Стефка Георгиева.

Първата публична изява на клуба е във Варненската художествена галерия през 1998 г. Още тогава художниците правят впечатление със собствения си творчески почерк, който ги отличава от останалите групи и формации, съществуващи в страната. Без да са обнародвали някога своя собствена платформа, през последните няколко години художниците от “Вар(т)на” се наложиха като една от най-автентичните формации у нас, работещи сериозно в областта на съвременното изкуство. Играта в името на клуба съдържа маркер, който неминуемо свързва работата им с града, в който живеят, но изкуството на “Вар(т )на” надхвърля регионалните рамки. Отличителната черта в работата на художниците от клуба е концептуалното начало в творбите им и независимият начин, по който те ги създават. Изложбите на “Вар(т)на” никога нямат определена обща тема, художниците са свободни да работят и самостоятелно и всеки един от тях има и свои индивидуални изяви. Лицето на клуба се създава именно от многоликия образ на концептуалното изкуство.

До момента “Вар(т)на” има 12 изложби във Варна и страната. Все още е валидна и поканата за гостуване в Българския културен институт в Будапеща, където експозицията не е осъществена поради липса на финансови средства. Най-близката изява на клуба ще е в началото на тази година във Варненската художествена галерия, когато по традиция художниците ще направят изложбата “Вар(т)на и компания”. Куратор на тези експозиции е самият клуб, в тях се включват и художници от цялата страна.

Елена Владова

Цветан Кръстев. Вятър 
Ангел Ангелов. Моята представа за легло, 1997, метал, дърво, платно,210х80х43 см. Явор Цанев. Без заглаиве, 2000 г.

Българската литература

© 2001 Литературен форум