Литературен форум  

Брой 2 (443), 16.01. - 22.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Методи Николов

Орлин Василев наставлява

 

С Орлин Василев - директор на Радио София, се запознахме като го помолих да прегледа ръкописа на мой роман на селска тематика. Подир две-три седмици Орлин Василев ме покани на разговор в писателската му квартира на бул. “Паскал Паскалев” (сега “Христо Смирненски”) N 8. Излезе, че сме близки съседи. Аз живеех на същия булевард - N 6.

Разговорът ни започна с хвалебствия за прочетения от него ръкопис на романа - “Проклетисаната воденица”- след хвалебствията добави:

- В тебе, момче, има някакво ценно зърно и ако слушаш... Някак строго ми посочи пасажи от ръкописа:

- Споменаваш Александър Стамболийски! - каза и ме гледа упорито с властния орлов поглед.

Главните герои на романа бяха момчета, току-що завършили първата прогимназия в селото, открита от Александър Стамболийски.

- Да, така е било - отговарям аз.

Орлин Василев ми кресна:

- Няма да споменаваш името на Стамболийски!

- А кого да пиша? - питам смутено.

- Разбира се - Георги Димитров!

Огорчен и объркан, едва промълвих:

- Но... като не е вярно това?...

- Вярно-невярно, ние ще строим социализъм по нареждане на Георги Димитров; и така - той е открил първата прогимназия в селото, от която са излезли първите третокласници, умни, образовани младежи, които ще строят социализма! - замълчава и добавя строго - Да знаеш, момче, когато седнеш над белия лист и почнеш да пишеш, трябва да си представиш, че нашият учител и вожд, героят от Лайпциг Георги Димитров, стои над тебе и той прочита написаното!

После започна да ме разпитва за книгите, които чета, кои известни писатели - наши и чужди. Изреждам някои френски автори, немски, английски... От руските - Пушкин, Гогол, Тургенев, Достоевски...

- Достоевски няма да четеш! - ми кресна пак Орлин Василев и добави наставнически - Достоевски е забранен в Съветския съюз. Там вече не го издават. Пък и какво ти трябва да се занимаваш с тая - кълчищавена! Български автори?

- Вазов, Страшимиров, Елин Пелин, Йовков...

- И Йовков няма да четеш!... Той е от другата страна! - казва моят строг наставник и пак пита - От моите книги какво си прочел?

- Гледал съм филма “Страхил войвода”, който бил по ваш сценарий, но Ваша книга не съм чел.

- Ще намериш “Бялата пътека” и по нея да се учиш на стил, език, на правилна политическа идеология. Книгата е изчерпана, обаче... ще я намериш в антикварната книжарница на ул. “Граф Игнатиев”. Там я има. Ти, ако слушаш...

Българската литература

© 2001 Литературен форум