Литературен форум  

Брой 2 (443), 16.01. - 22.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Симона Спасова

Золотая муза присъдиха на Николай Гяуров

 

Гяуров в една от руските си роли - княз  ХованскиНа 9 януари в Руския културно-информационен център в София се проведе традиционното връчване на наградите “Золотая муза” за високи творчески постижения и принос за развитието на българо-руските отношения. Учреден през 1994г. по идея и инициатива на Нели Волкова, ръководител и основател на Първи частен руски театър в България, призът се присъжда вече за шести път на хора, спомогнали за популяризирането на руската култура в България и на българската в Русия. Досегашни носители на голямата награда са били личности като Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Лидия Ошавкова, Валери Петров и Стефан Софиянски (който - в качеството си на столичен кмет - бе патрон на сегашната проява). Освен първото отличие се присъждат и поощрителни, както и специални награди, като сред носителите им са Мариус Куркински, Сава Хашъмов, Стоян Камбарев (посмъртно), Юлиян Константинов, Венцеслав Кисьов, Атанас Куртев и др.

Тази година журито (в състав: Александрина Милчева - председател, и членове: Недялко Йорданов, Ставри Калинов, проф. Атанас Куртев, проф. Добри Добрев и директорът на Руския културно-информационен център - Евгений Табачников) присъди голямата награда - бронзовата статуетка на скулптора Петко Генов - нa оперния певец Николай Гяуров.

Отличия бяха присъдени и на преподавателите по руски език и литература съответно в НПМГ, 33-то СОУ и 133-то СОУ в столицата: Елена Чакърова, Наталия Канчева и Нина Тодорова. Наградени бяха и проф. Петко Троев, ръководител на Катедрата по руски език и литература в СУ “Св. Кл. Охридски”, и проф. Любен Георгиев - писател, запечатал своите лични контакти с Окуджава, Владимир Висоцки, Алла Демидова, Любимов, Вознесенски и Евтушенко.

С призове бяха отличени и известни балгарски артисти - художникът в Руския културно-информационен център Георги Петров, пианистът Георги Черкин, известен с изпълненията си на концертите на Сергей Рахманинов със Софийската филхармония, диригентът Емил Табаков, допринесъл за популяризирането и интерпретацията на руската класическа музика у нас, режисьорът Теди Москов, оценен за майсторската му режисура на постановката на “Майстора и Маргарита” по Булгаков, и актрисата Доротея Тончева - за ролята на Архиповна от пиесата “Без вина виновен”.

Българската литература

© 2001 Литературен форум