Литературен форум  

Брой 18 (459), 08.05. - 14.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Многоезично издание

 

БалканмедиаБалканмедиаВ годината, в която Европейският съюз обяви за един от основните си приоритети развитието на мултилингвизма (многоезичността) в обществената комуникация, в България беше издадено първото списание, включващо в една книжка материали на рекорден брой езици – 11!

Списание "Балканмедиа", което тази година отбелязва 10-годишния си юбилей и се разпространява в над 70 страни, издаде извънреден брой, в който наред с традиционните студии и анализи на английски език са отпечатани произведения на автори от всички балкански страни на оригиналните езици с превод на английски. Изданието е посветено на съвременната балканска литература, като предлага и съответния исторически обзор на развитието на словесното творчество в страните на Югоизточна Европа.

Списанието, което е плод на усилията на интердисциплинарен екип от балканисти, литературоведи и медийни специалисти от региона, е обогатено и с приложение от портрети на изтъкнатите литератори на Балканите през 20 век.

Настоящото издание допълва поредицата от извънредни публикации на "Балканмедиа", посветени на балканското изкуство. Досега наред с традиционните броеве на медийна тематика бяха издадени броеве за музиката, театъра, киното, изобразителното изкуство и модата на Балканите. "Съвременната балканска литература" допълва тази поредица и я обогатява с новата си, многоезична композиция.

Българската литература

© 2001 Литературен форум