Литературен форум  

Брой 18 (459), 08.05. - 14.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Трифон Зарезан в Унгария

 

Сп. Хемус”. кн.1/ 2001. БудапещаВ рамките на фестивала "Култура на виното" бе представен и посветеният на темата брой на будапещенското списание "Хемус". Българо-унгарско списание за "обществен живот и култура", както пише още на корицата, публикува почти в едно и също съотношение - унгарски автори - на български автори. Георги Господинов, Пламен Дойнов, Бойко Ламбовски, Исак Паси, Валентин Лазаров, Ангел Янков, Кателина Салтимирова-Павлова, Лилия Пенева-Винце... И Ендре Кукорели, Петер Зилахи, Габор Гюкич, Льоринц Сабо... И отново за виното.

"Апотеоз на виното от един въздържател" от Исак Паси и "Трифон-Зарезан - светецът-лозар на българите" от Ася Събева Юричкай. Още - Лилия Пенева-Винце и "Виното в българската народна песен" и Валентин Лазаров "Лозарството и винарството по българските земи през ХV -ХIХ век".

Това, което прави сп. "Хемус" интересно за ценителите, е, че текстовете съществуват паралелно на български и на унгарски език.

Без никакви спорове по отношение на това кои са по-големи познавачи на виното - българи или унгарци.

Въобще - голямо опиянение.

 


В най-скоро време на адрес http://www.slovo.bg/haemus/ ще можете да откриете и on-line изданието на списанието! (бележка на webmaster-a)

Българската литература

© 2001 Литературен форум