Литературен форум  

Брой 37 (478), 13.11. - 19.11.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Явор Милев

Защо не гласувах за Пешо?

 

Минаха изборите. Пешо (или, ако предпочитате, президентът Стоянов), събра голяма част от вота на гласувалите. Аз, обаче, не съм един от тях. Между другото, това са първите избори, на които не гласувам. Защо?

Първият въпрос, който всеки би следвало да си постави, е дали в тези избори изобщо има кандидат, който го представлява. За около 40-45% от "народонаселението" това е Петър Стоянов, защото Сакскобургготски си го избра. За около 20% полицейската държава на Бонев съвпада с техния идеал. Комунистите (около 7-10%) настояват за Първанов. Ренета Инджова е насадена в мозъците на "българските" турци, които отдавна не живеят в България, но това не им пречи редовно да ни объркват живота. Кандидатите с прякори "Буболечката" и "Шпагата" не мисля, че заслужават коментар.

Естествено Петър Стоянов е човекът, който по инерция се отъждествява в мисленето на хората с някакъв морал в тази държава. Добре, нека разкажа защо аз не гласувах за него.

Не ви ли напомня П.С. за Юда? Христос каза на учениците си: "Ще се отречете три пъти от мен" и те не Му повярваха. В случая лицето Стоянов се отрече много повече от три пъти от СДС, който, в края на краищата, го направи действащ президент и първи го подкрепи в сегашната кампания. Когато му изнася, президентът е седесар. Но само когато СДС е на гребена на вълната. В противен случай господинът обича да повтаря: "Аз съм независим кандидат". Нека погледнем първите две думи от изявлението му: "Аз съм...". А щеше ли да БЪДЕ той без тези, от които се отрече без капка свян? Иначе печелившият лозунг от предната му кампания "Той е!" също е изоставен, защото се асоциира със СДС.

Друга причина да не гласувам за него е това, че популизмът му започна да става вреден за страната като цяло. Когато орди клеветници и продажни журналисти се бяха нахвърлили върху единственото ни досега истински успешно правителство, президентът, вместо да защити собствените си съидейници, започна да приглася на арията на клеветата. По време на целия си мандат Стоянов системно се противопоставяше на правителството по несъществени и незначителни законопроекти, които, обаче, го разграничаваха от свиващия се рейтинг на СДС. Дори театралното "Иване, кажи им!" прозвуча повече като заклинание, отколкото като реално политическо действие. Питам се защо тогава П.С. не извади секретните документи, с които да покаже, че правителството се отърсва от корумпираните, а го направи чак сега, когато защитава само себе си? Подло. В медиите продължава да се говори за корупция и за "тежкото наследство". Нека поне един от тези, които гласуваха за господина от Пловдив, да ми каже какво направи той в борбата си с корупцията? Моят отговор е - нищо.

Господинът не остана на ниво и в предизборната си кампания. И той като останалите размахваше компромати, приказваше на едро, театралничеше... В което няма лошо, но с какво е по-различен от останалите кокони на екрана?

Приятелю, сигурен ли си, че когато утре отидеш с проблемите си при същия този Стоянов, той няма да ти каже нещо от рода на: "Е, демокрацията си има и своите минуси" и няма да те подмине? Обещавам ти, че ще е така.

Навремето немците си избрали премиер и правителство поради липса на по-добро. Хитлер бил много доволен от това стечение на обстоятелствата. Аз обаче няма да гласувам на принципа "поради липса на по-добро". Не мога да стоваря отговорността да ни управляват аморални и подли хора на свободната си съвест. Нека популистът Стоянов, популистът Бонев, популистът Първанов, популистът Инджова, популистът Ганчев и популистът Берон да отговарят пред тяхната.

Българската литература

© 2001 Литературен форум