Литературен форум  

Брой 38 (479), 20.11. - 26.11.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Ваня Бекярова

Съвременна графика от Япония и България

 

За дванадесети път се организират Дни на японската култура в България. Проявите започнаха през октомври, а до края на ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) изключителен интерес представлява изложбата "Съвременна графика от Япония и България", провеждана под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на посолството на Япония у нас, японска фондация, Съюза на българските художници, НГЧИ и галерия "Леседра".

Петнадесет художници от Страната на изгряващото слънце и петнадесет техни български колеги изненадват не само познавачите с 210 свои оригинални творби. Както стана известно на откриването на изложбата, тя е резултат на дългогодишното сътрудничество между именития ни художник проф. Румен Скорчев и проф. Акира Куросаки от японския университет "Сейка" в Киото, който впрочем също представя няколко платна. Уникалната, първа по рода си изложба е организирана не случайно от частната галерия "Леседра" с артдилър Георги Колев. "Леседра" тази година отбеляза десетгодишнината си с мащабни изложби, между които и юбилейната на Христо Стефанов. А след няколкото великолепни каталога, предложени досега от "Леседра" на ценителите на изящните изкуства, покрай показаното в НГЧИ издаде и луксозния, изключително професионално съставен каталог "Съвременна японска графика"

Подредена в две зали на III етаж на НГЧИ, експозицията е своеобразно докосване до два свята, далечни и близки, до две самобитни дълголетни култури, два погледа към графиката. Обединяващ е талантът, свободата на мисълта. Наскоро в Япония излезе световна енциклопедия за графика и, оказва се, проф. Румен Скорчев е сред малцината, удостоени с честта да бъдат включени в престижното издание. Разбира се, той е и сред участниците в сегашната съвместна изложба. Между нашите таланти, провокирани в амбиициозния проект "Съвременна графика от Япония и България", привличат с оригиналния си изказ утвърдени вече графици като Николай Майсторов, Иван Нинов, Ралица Николова, Мария Духтева, Петър Чуклев, Владимир Чукич и др. Лично проф. Акира Куросаки (роден в 1937 г. в Талиен, Манджурия) присъства на откриването на изложбата в София. Той е и най-възрастен сред представилите се японски графици, а най-млада е родената през 1977 г. Рика Сайто. Гостите явно показват развитието на съвременната им графика през погледа на 2-3 поколения. Така до утвърдените майстори на изяществото, вписали имената си в световни енциклопедии, учебници като Хидеки Кимура, Тецуя Нода, Такаши Танака, естествено и проф. А. Куросаки, се редят и по-младите, по-дръзките Масахиро Фукуда, Юка Ошита, Рик Санто, Шигеаки Коеда и др.

Българската литература

© 2001 Литературен форум