Литературен форум  

Брой 2 (486), 15.01.2002 - 21.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Ваня Георгиева

Ал Бано в София

 

Ал БаноКонцертът-спектакъл "Хитовете на Диомов" препълни Зала № 1 на НДК, превърна се в истински празник за меломаните, благодарение на Фамилия "Тоника", Ваня Костова, Тони Дмитрова, Орлин Горанов. И с изключителното участие на Ал Бано. Световноизвестният италиански певец отдавна си е спечелил обичта на българската публика не само с гостуването на прочутия в миналото наш международен фестивал "Златният Орфей". Великолепният глас, артистизмът, непринуденият контакт с почитателите още веднъж показаха как звездата Ал Бано остава на върха. В НДК той представи част от 14-те песни, включени в най-новия му албум, излязъл в Италия миналия октомври. Поднесе и някои от обичаните парчета, като "Либерта", например.

В София певецът пристигна с композитора Дето Мариано, открил навремето огромната певческа дарба на Ал Бано. Да припомним, че и досега Мариано заслужено издигат сред най-добрите композитори в Италия, автор е на безброй песни, превърнали се във вечни хитове. Той открива не само пътя към славата на Ал Бано, но и на друга звезда - Адриано Челентано. Сред популярните изпълнители на песните на Мариано са дори Лучано Павароти, Оренла Мути, Микеле Плачидо.

Ал Бано посрещна журналистите с нашенското "Добър ден". Пошегува се, че речниковият му запас засега е от 5-6 български думи, но те му били достатъчни, за да "отвори вратите" към гостоприемството ни. Споменът му за първото гостуване у нас е с дъх на водка. В хотела се оказал съсед на певци от голям руски хор.

На концертния подиум Ал Бано е от 1968 г., започвайки с класиката. Пръв адаптира класически парчета за най-широка публика. С Дето Мариано още в началото на звездната му кариера се запитали как ли биха звучали творби на Шуберт, Верди, Леонкавало, Пучини, Чайковски и др., композирани на днешните електронни музикални инструменти. Успешният експеримент е преди тридесетина години, а след тях и други композитори и певци представят популярни класически откъси в съвременен аранжимент. Така за Ал Бано музиката се превръща в общност от единомишленици, чрез нея се създават приятелски взаимоотношения. Помолен да изпълни нещо от оперната класика, звездният гост веднага извиси глас пред журналистите с прочутата ария на принц Калаф от Пучиниевия шедьовър "Турандот". Що се отнася до клиповете му, Ал Бано разказа, че се забавлява сам да ги режисира и монтира. Пробвал се е и в документалното кино, и то не само с посветената на баща му документална лента. Покрай многобройните артистични ангажименти намира време успешно да се справя и с ролята на винопроизводител, което го прави щастлив, още повече, че живее на брега на любимото Средиземноморие. Най-голяма гордост му е виното "Платон", донесло му много награди. На въпроса би ли се пробвал след толкова бляскави години на сцената като преподавател, Ал Бано посочи, че добрият певец така или иначе сам става школа, от която всеки млад талант може да се поучи, както той се е учил от Карузо, Модуньо и други колоси на сцената. Бисиран неведнъж на подиума на световноизвестния фестивал в Сан Ремо, гласовитият италианец намира, че фестивалът, въпреки опитите да бъде развален, си остава една институция, "шампионат по ноти". Американските му гастроли обаче съвсем не са го очаровали с начина на живот зад океана и след последното турне в Лос Анжелис съвсем сериозно се запитва: защо да ходя повече в Америка?

Запитан за какво не би пял, той отвърна:

"Държа много на текста, на словото, което пея. Затова аз сам често пъти съм автор на песните в репертоара ми. Пиша за онова, което чувствам, за вълнуващите всички добри хора неща от живота. И в този смисъл никога не бих пял за нестойностни неща, за насилието, порнографията. Не пея и рок". А при въпроса: "Гордеете се и с наградените ваши вина, каква оценка поставихте на нашите вина?", Ал Бано се оживи:

"О, намирам, че имате не само много добри певци, но и чудесни вина. Сред изискванията за престоя ми в София бе да опитам луксозните ви вина и нещо от традиционната българска кухня. Пробвах марковата продукция на избата "Св. Валентин" и откровено признавам: (показани по bТV по време на Новогодишните празници) и Мерлото, и Кабернето наистина заслужават висока оценка."

Специално за читателите на "Литературен форум" Ал Бано изписа автографа си с най-искреното пожелание за "МНОГО ЩАСТИЕ".

Българската литература

© 2001 Литературен форум