Литературен форум  

Брой 13 (497), 2.04.2002 - 8.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Александър Андреев

Идентичност между кефа и културата

 

"...пътуването на Бая ни Ганя е среща на кефа с културата."
Ивайло Дичев

 

Ивайло Дичев. "От принадлежност към идентичност". Изд. "ЛИК", 2002Предизвикателство, ерес, скандал - ако последвам първичния си журналистически рефлекс и потърся контакт главно с читателите на едри вестникарски заглавия, би трябвало да закача такава стръв като въведение към книгата на Ивайло Дичев. Ако пък реша да използвам интерпретирания ключ на самия автор и да се обърна към естествената публика на книгата, мога без притеснение да кажа, че имаме работа с един модернизационен текст, който уверено се движи не само по гребена на вълната, но и в подмолите на проблематизираната национална идентичност. Това обаче би вкарало автора и книгата му именно в капана, от който те се опитват да измъкнат читателите: в капана на стахановската модернизация, на имитативната промяна, на опортюнизма спрямо интерпретативните модели, възникнали през последните десетилетия на запад от границите на някогашната Османска империя.

Очевидно и самият Ивайло Дичев си дава сметка за тази опасност, защото съзнателно бяга не само от туристическосергийния образ на Балканите а ла Емир Кустурица, не само от красиво-меланхоличното белетризиране на Дубравка Угрешич, но и от неутрално-научния дискурс на автори като Мария Тодорова. Гледната точка на Дичев е откровено (и мъчително) вътрешно-външна, той не се вайка заради "злощастната историческа съдба", но и не избира комфортната позиция "аз не съм тук", въпреки солидната академична основа, върху която изгражда тезите си. И още нещо: Дичев е прекалено почтен автор, за да си присвои темата, макар че като писател тя го занимаваше още през 80-те години, когато излезе романът му "Идентификация".

Настоящата книга, която възниква от поредица есета, излъчени по Българската програма на "Дойче Веле", не само успешно балансира между вътрешното и външното, между преди и сега, между наука и литература - тя фиксира тенденции и дава изключително убедителни обяснения, без да натрапва плоски политически решения или рецепти за изцеряване на болното национално самочувствие. Диалогът между културите (макар че Дичев предпазливо заобикаля подобни клишета) в момента може би е най-важната тема на "Дойче Веле" - радио&тв, така че, ако някой се чуди защо германската радиостанция за чужбина издава точно тази книга, нека просто да я прочете.

Българската литература

© 2002 Литературен форум