Брой 16

Литературен вестник

25.04-1.05.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

ВИТРИНА

Райна Маркова,
Райна Маркова, "Фани по опасните пътища на светлината", ИК "Стигмати", С., 2001, 160 с., 4 лв
След "Пого", издадена през 1998, Райна Маркова спечели очакванията не само на читателската си аудитория, но и тези на литературната критика - факт остава присъдената й награда за първа книга на Център за изкуства "Сорос", както и тази на "Литературен вестник", от поредното издание на литературния конкурс "Южна пролет" тогава. "Фани по опасните пътища на светлината" е роман, който яростно изследва околокултурното пространство на алхимичния експеримент за издирване на светлината чрез самозапалване и вероятно именно това ще го наложи сред най-силните заглавия на новата българска проза от самия край на 90-те.
Джеймс Майер (текст) и Мел Ман (илюстрации),
Джеймс Майер (текст) и Мел Ман (илюстрации), "Удивително, нали", прев. Мариана Манасиева и Людмил Костадинов, изд. "ЛМК", С. 2001, 192 с.
Можем ли да видим миналото? Могат ли рибите да се удавят? Помагат ли ни ушите да запазим равновесие? Как е бил изобретен ципът? Имало ли е година без лято? Все важни въпроси, на които всички като деца неистово са търсили отговорите, докато просто не са ги забравили един ден, ставайки възрастни... Е, късметлии са днешните деца, вече съществува цяла книжка, която в думи и образи да ги подсеща, пък и не само тях, а и техните родители, че тези въпроси са от съществено значение за усещането ни за това колко жив е светът край нас, или казано на по-поетичен език - за неговата магия.
Ангел Христов,
Ангел Христов, "Самоучител по немски език в тематични диалози. За да разбирате немците и те да разбират вас", АВМ-Комерс, С.2001, 252 с.
Този първи самоучител по немски, съобразен с новия правопис и най-новите тенденции на езика, е структуриран така, че последователният му читател самостоятелно да овдладява немския език, придобивайки умения за общуване в различни ситуации. Самоучителят е предназначен за начинаещи и хора с начални познания по немски език, затова е незаменим помощник при посещения в немскоговорящи страни.
Стойчо Грънчаров,
Стойчо Грънчаров,
"Балканският свят", изд. "Дамян Яков", С., 2001, 644 с.
"Балканският свят" е, както сам го е нарекъл неговият автор, доктор по история и ст.н. сътрудник в института по история при БАН, "съпоставителен разказ" за балканските идеи за държавност, национализми и развития от началото на XIX век до края на Първата световна война. Този солиден труд е мотивиран от факта, че макар историческите изследвания за Балканите да съставят "неизброима грамада", сравнителните такива сред тях не са много. А и от убеждението, че "неотнимаема част от всяка национална история е донякъде и историята на съседите".
Особеният случай Босна
Особеният случай Босна", съст. Антонина Желязкова, МЦПМКВ, С. 2001, 328 с.
Поредният 6-и том от поредицата "Съдбата на мюсюлманските общности на Балканите" на Международния център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия включва 7 статии от различни изследователи върху формирането, идентичността, религията, литературата, политическата панорама и най-скорошната история на "феномена" Босна. Освен статиите на българските историци и филолози и българския посланик в Сараево през годините на последната война Марко Марков, сборникът включва и два текста на учени от Сараево и Баня Лука.
Доналд Кенрик със съдействието на Джилиън Тейлър,
Доналд Кенрик със съдействието на Джилиън Тейлър, "Циганите - исторически речник. Циганският род през вековете до наши дни", прев. Иглика Иванова, научна редакция Елена Марушиакова и Веселин Попов, изд. "Отечество", С., 2001, 287 с.
Един уникален в историята на световните енциклопедични издания речник, съставен от световноизвестния циганолог, за да "послужи на всички, които работят в сферата на образованието, културата, гражданските права и политиката и които имат нужда от повече информация за имена, дати или събития от историята на циганите в Европа", но не само на тях, а и на любознателния читател, който с умиление може да открие на страниците на речника прославени ромски имена и от България, а и да придобие една по-цялостна представа за историческия път и да научи повече за многообразното културно настояще на тази уникална европейска общност.
Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник