Брой 16

Литературен вестник

25.04-1.05.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

Click&Enter

BG-web за новаци: Виртуална библиотека Литературна мрежа

След като литературеният интернет новак е опознал прегледния и дружелюбен интерфейс на Словото, вече е почти готов да навигира из лабиринтоподобните коридори на другата голяма българска виртуална библиотека - Литературна мрежа или LiterNet. Библиотеката е достъпна от два адреса: http://www.liternet.bg/ (по-удобен за намиращите се в България) и http://www.liternet.revolta.com/ (за предпочитане, ако се ползва от чужбина)*. Тази библиотека е значително по-богата, което се дължи предимно на много по-широките й интереси (литература, литературна критика, обучение по литература, изобразителни изкуства, хуманитаристика, публицистика), както и на ползването на връзки към други сайтове (което фреймовете почти успешно прикриват). Собствената й издателска дейност също е впечатляваща: 1256 текста от 235 български и чужди автори. Всъщност Литературна мрежа е по-скоро виртуален културен център, отколкото библиотека и простира линковете си из целия български културен живот (виртуален и реален).

Каталозите на Литературна мрежа се намират в лявото меню и са разделени на три групи: текстове, директории и услуги. Текстовете са разпределени в категориите българска литература, преводна литература, литературна критика и хуманитарни науки, като всяка категория е подредена по азбучен ред на авторите. Ако търсите конкретен текст, това е най-вероятният начин да го намерите, защото всеки път, когато съм се опитвала да ползвам търсачката, съм получавала съобщение за грешка. Ако ви интересуват наличностите по определена тема е по-добре да използвате подменютата на директориите литература, хуманитаристика, медии и култура и разни. Най-полезната сред услугите е контакти - списък с електронните адреси на повече от 200 "културни дейци", но линковете в галерията и книжарницата също не са за пренебрегване. Ако много държите да видите текстовете си публикуване в Мрежата, кликнете върху издателство, а ако ви предстои кандидат-студентски изпит - върху дистанционно обучение.

Основното меню на Литературна мрежа е нещо като витрина на новите текстове и по-важните според "библиотекарите" линкове, разпределени по жанрове. Новите неща са прилежно описани и в най-новото, а блокът "Културен живот" дава може би най-пълната информация в интернет за конкурси, дискусии, научни форуми и културни прояви.

 

Новости

От тази седмица Виртуална библиотека Словото е достъпна само на адрес http://www.www.slovo.bg/**. Там вече можете да прочетете 11 статии на Владко Мурдаров от рубриката му "Непротивоезикоругателствувайте" (всеки петък в "Демокрация"), с които Словото заявява амбицията си да излезе от отеснелите корици на своята литературност и да се впусне в цялостно представяне на българската култура. Виртуалната библиотека дава здраво рамо и на 14-годишното плевенско дете-чудо Славена "Глория" Илиева, публикувайки романа "Кобра". Първата глава обещава посредствена кримка с очевидни заемки, но самият факт, че една тийнейджърка сериозно се е захванала да пише проза, вече е достоен за отбелязване. По-класично настроените нетъри биха се зарадвали на нововъведените 10 стихотворения от Вазов и 21 сонета от Константин Величков.

"За Луиджи Русоло и музиката на футуризма" в превод на Тодор Карастоянов (автор или поне източник - неизвестен) е поредния щрих на Литературна мрежа към италианския футуризъм. Претенциозният, но неясен вопъл срещу ерудитщината на българската литература през 1990-те "Четенето, знаенето и амбицията" от Антоанета Алипиева и тъповатото хакерско есе An event that changed me от Еленко Еленков са другите два гвоздея на седмицата. Каталогът се допълва от изобилно прозаическо присъствие на Станчо Пенчев, симпатичното поетическо такова на Явор Кирин и представянето на книгата "Омагьосани кръгове" на Ярмила Даскалова. Гост на Литературна мрежа е Литературен вестник, а рубриката "Библиотека" акцентира върху Пламен Дойнов.

Литература плюс култура предлага цели два текста от Ляво и литературно на Владимир Сабоурин. Единият е посветен на официалния сайт на Трики (http://trickyonline.com), другият - на Яворовото стихотворение "Тома". Компания им правят занимателните 12-о и 13-о "Писма на хетери" от Алкифрон в превод на Драгомира Вълчева, досадно интелектуалният, но приятно кратък "Hommage а Витгенщайн" на Дьорд Петри в превод да Николай Бойков, както и протяжното прозаическо творение на Мирослав Димитров, озаглавено "Смълчани води".

 

Лора Шумкова


* Това не е вярно - и двата адреса водят към един и същи сървър - този на фирма Револта във Варна. (бележка на webmaster-a)

** Това също не е вярно. Адресът на Словото в САЩ - www.slovoto.org също функционира. Адресът www.slovo.bg временно се използва за тестване на новата база на Словото и съответно там (само там!) не може външен посетител да открие действащата библиотека (бележка на webmaster-a)

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник