Брой 21

Литературен вестник

30.05-05.06.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

ВИТРИНА

 

 

Иван Радоев,
Иван Радоев, "Автентичният абсурд", интервюта, съставителство, редакция, предговор и бележки Мария Гарева,ИК "Жанет-45", Пловдив, 2001, 320 с.

"Главното е не какво ще се прочете в едно интервю, а как ще се разчете", твърди самият Иван Радоев, оставил в наследство на поколенията нелеката участ да констатират наяве провидяното от него не само в поезията и драматургията му, но и в изреченото в отговор на актуални и сега въпроси.: "През последните десетилетия една идеология нанесе смъртоносна рана върху обществата от Източна Европа. Тя ще се лекува дълго време. Колкото и да се превземаме сега, че сме здрави, заразата е още в нас... Виждам вече творци на изкуството, които искат да господстват идеологически, а не художествено..."

И тъй като отново "нещата са толкова автентични, че вече са абсурдни", 34-те интервюта в това изключително издание лесно ще открият своя задълбочен читател.

Екатерина Йосифова,
Екатерина Йосифова, "Нищо ново/100 стихотворения", ИК "Жанет-45", Пловдив, 2001, 128 с.

Великолепно издаденото юбилейно томче избрана поезия на Екатерина Йосифова /100 стихотворения!/ несъмнено препраща към написаното от Александър Шурбанов в един негов текст за "Бяло потъване" на Иван Радоев, в който я нарича сестричка на Александър Геров, Иван Радоев и Константин Павлов. В тази поетична система единствен възможен посредник е истински голямата поезия.

Борис Роканов,
Борис Роканов, "Екатерина Йосифова. Литературна анкета", ИК "Жанет-45", Пловдив, 2001, 150 с.

Заедно с избраните 100 стихотворения "Нищо ново", литературната анкета на Борис Роканов с Екатерина Йосифова оформя необичаен двутомник, който осъществява по странен начин взаимния си прочит: дишащо незнание в нас / около нас дишаща тайна. Зад деликатното равновесие между въпроса и отговора отново е "онова повече, което обнадеждава. И има някаква форма".

Художник и на двете издания е Свилен Блажев, а автор на художественото им оформление - Христо Гочев.

Жени Заимова,
Жени Заимова, "Безкрайна броеница", избрани сонети, Университетско издателство "Св. Климент Охридски", С., 2001, 174 с.

168 избрани сонета съставляват дванадесетото заглавие в творческата биография на непоколебимата Жени Заимова, вдъхновявала Салваторе Куазимодо и Корадо Алваро, Ренато Гутузо и Асен Пейков. Носителка на много престижни американски награди за поезия, тя е почетен член на Кеймбриджката международна поетична академия. Нейното творчество се изучава в Лондонския и Северноамериканския Сиракузки университет. Определила себе си като мъченица и в рая, Жени Заимова майсторски привиква сладостната реч от детството, за да я прелее отново в крехкия, но взискателен съсъд на сонета и да я възвиси.

Мария Станкова,
Мария Станкова, "Каталог на душите По", ИК "Стигмати", С., 2001, 184 с.

След "Наръчник за саморъчни убийства" и "Искам го мъртъв", и третата книга на нашумялата през последните няколко години белетристка неистово преследва разгадаването и систематизирането на нещата от живота. Но този път, сякаш водена от утробния спомен, Мария Станкова полага в katalogos, в "чекмеджето с картоните" своето взиране на четири очи в нарицателния омагьосан кръг, роден "преди Бог, преди словото, преди съзнанието". И успява: "да пусне душите ПО, душата ХУН и духът ШЕН, да стигне до Тъмната Застава, да погледне времето в очите, да се изсмее в пространството". Сега остава да дочака и връщането на смеха си.

Антонина Желязкова,
Антонина Желязкова, "Албанският национален въпрос и Балканите"/"The albanian national problem and the Balkans", теренни проучвания, том 1 от поредицата "Спешна антропология", изд. IMIR, С., 2001, 208 с.

Кръстници на тази нова методика за теренно проучване и анализ, дала и името на новата поредица, са специалистите от редакцията на френското академично списание "Еthnologie française". "Модел за спешна антропология" наричат те в своя брой 3/2000 г. публикацията на дневника и анализа на теренното проучване на българските си колеги в бежанските лагери в Македония и Албания, проведено в края на бомбардировките на НАТО над Сърбия и Косово. Настоящото издание съдържа анализите от четири теренни проучвания, проведени през 1999 и 2000 г., които недвусмислено сочат, че в началото на ХХI век Балканите са изправени пред необходимостта да разрешават албанския национален въпрос.

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник