Брой 22

Литературен вестник

06.06-12.06.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

Видено и чуто

 

На 21 и 22 май се състоя Шестата конференция на Факултета по славянски филологии. По темата Литературата и езикът - средства на (не)разбирателството доклади четоха над 70 човека. Както обикновено на втория ден на конференцията се появи сборникът, обединяващ докладите от предходната година, който този път носи заглавието Коментар. Интерпретация. Възможност за четене. И пак през този втори ден Наградата на ФСФ за литературоведска книга за периода 1999-2000 година беше присъдена посмъртно на Величко Тодоров за книгата му Знам ги аз тях. Сърбия и сърбите в българската литература.

На 23 май се състоя премиерата на новата прекрасно оформена от художника Димитър Келбечев билингвистична поредица на издателство Летера Текст-контекст. В една от залите на НДК (в рамките на Панаира на книгата) за три от първите книги в поредицата - Манфред на Байрон, Сид на Корней и Чудната история на Петер Шлемил на Шамисо говориха съставителите им Клео Протохристова, Младен Влашки и Светла Черпокова. А издателката на поредицата г-жа Фурнаджиева обеща и следващи книги - всичко, каза тя, е в ръцете на екипа, чиято е и идеята за тези издания, предназначени за изкушени и ценители, но и важни за всички гимназисти и студенти, които, изучавайки чуждата литература в оригинал, имат нужда да поглеждат и в българския превод, да сравняват...

На 29 май в Студентския дом беше представена книгата на Васил Видински (ВБВ) Е:то. За ВБВ и стихосбирката говориха Бойко Пенчев, Румен Баросов и Лора Шумкова.

На 30 май в Зала 1 на Ректората се състоя премиерата на сборника Да мислим другото - образи, стереотипи, кризи ХVIII-ХХ век. Книгата беше представена от Николай Аретов и Николай Чернокожев, които обещаха нови конференции и нови книги по проблематиката.

Завършващите тази година студенти от ФСФ възстановиха една хубава традиция и си направиха абсолвентски бал. На 2 юни те, заедно с някои свои преподаватели, купонясваха в Яйцето.

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник