Брой 11

Литературен вестник

20-26.03.2002
Год. 12

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ

Протест срещу разпространяването на националистическа, нацистка и фашистка литература и пропагандирането на нацистки идеи

 

Сдружението на български писатели изразява остро възмущение от разпространяването на националистическа, нацистка и фашистка литература в България. Българският народ, който винаги се е отличавал с толерантност, българските писатели, които неведнъж са издигали глас в защита на преследваните и малтретираните, и днес не могат да мълчат пред рекламирането на идеи, несъвместими с хуманизма и с изконното човешко право на живот и свобода.

Печален е фактът, че се намират издатели и разпространители, които в разрез със собствената си съвест дават трибуна на произведенията на Хитлер, Гьобелс, Мусолини. И всичко това в момент, когато българското книгоразпространение е на колене, книгите на българските писатели не достигат своите читатели, а те самите изнемогват в окаяното си битие. Вместо да се загрижат за бъдещето на българската литература, за бъдещето на нашите деца, подобни издатели и книгоразпространители дават трибуна на книги като "Mein Kampf", единствено способни да тровят съзнанието.

Ние, писателите от Сдружението на български писатели, напомняме, че според българската Конституция и Наказателния кодекс на Република България пропагандирането на нацистки идеи е подсъдно деяние, а извършителите подлежат на наказателно преследване. Ние призоваваме правоохранителните органи да спрат толерирането на проповедниците на античовешки идеи. Нека настоящият протест бъде възприет и като публично сезиране на прокуратурата на Република България.

Ние предупреждаваме: Който сее ветрове днес, жъне бури утре.

Сдружение на български писатели
София, 11 март 2002 година

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник