Пламък
 

брой 5-6/ 2001 г.

   
 СЪДЪРЖАНИЕ

 НАЧАЛО

 КОНТАКТИ

 АРХИВ

 

 The British Council

Поглед към литературна Шотландия

 

Известно е, че списание "Пламък" допринася много за разширяване на читателския хоризонт, обръщайки поглед към литературите на различни страни. Вече са реалност немалко наши броеве, посветени на съвременния литературен процес в Европа и света. Ще напомним само книжките, запознаващи читателя с литературите на Изтока, специалния брой, представящ творчеството на нобелиста Гюнтер Грас, броя с образци на съвременната нидерландскоезична поезия и есеистика и други. Всъщност т. нар. информационен глобализъм би имал и негативни последици, ако не включва по някакъв начин високите ценности на световната литература. Не можем да не бъдем удовлетворени от добрия отзвук сред читателите на всеки наш "чуждестранен" брой.

Сега ви запознаваме с една ярка и интересна част от голямата англоезична литература ­ шотландската. Този специален брой, излязъл с активната подкрепа и творческа съпричастност на Британския съвет в България, стана възможен и поради професионалния подбор и вещо консултантство на г-жа Искра Николова, добър познавач на англоезичната литература. Ние сме благодарни и на вдъхновената група преводачи от няколко поколения, претворили текстовете на шотландски автори на български език. Отправяме нашата благодарност и към чудесните шотландски писатели, предоставили отзивчиво своите творби. Несъмнен интерес представлява свободната дискусия на тема "Приключението да си писател в ХХI век", в която участват шотландски и български автори. Особено ни радва участието на най-младите.

Този шотландски брой на сп. "Пламък" се вписва в една друга оригинална проява на културно сближаване, организирана от Британския съвет в София ­ Фестивал на шотландската и българската литература, който ще се осъществи през есента на тази година.

Пожелаваме на нашите читатели вълнуващи мигове на общуване с шотландската литература, заемаща важно място в съвременната духовност на Европа.

 

"ПЛАМЪК"

 
© 2001 Пламък

предишнагореследваща