На сватбата на моя син Георги

Мили деца, Уважаеми родители и кумове, драги гости,

Днес нашите деца си казаха вълнуващото “Да” за цял живот. Колко е хубаво, когато имаш толкова много приятели, с които да споделиш радостта си, с които да вдигнеш от сърце наздравица!

Ани е едно прекрасно цвете, отгледано с много обич от достойни родители – от днес тя ще краси и нашият дом. Може би защото в домът ти, Ани, е имало толкова обич, затова и ти си толкова слънчева и приветлива!

Не така, обаче, протече трудното и горчиво детство на Георги – ние вкъщи бяхме като войници – строги и дисциплинирани, защото не ни е съпътствала бащината закрила. В една свещена книга е казано: “Човече, радвай се, че Бог ти изпраща страдания! Как иначе, ако не преодолявайки ги, ти ще покажеш кой си и какъв си!”

Сега, когато се връщам в спомените, Георги, много ярко в съзнанието ми изпъква един спомен – когато ми бе много трудно и очите ми бяха пълни със сълзи, ти тихичко застана до мен и ми каза: “Мами, не се бой, нали аз съм до теб!”. А беше толкова мъничък!

Трудностите у дома калиха характера и волята ти и ти израстна истински мъж!

Като твоя майка за днешния ти празник аз донесох този красив хляб – най-святото нещо, от векове почитан от народа – той грее, разцъфнал с красиви цветя. От сърце ви благославям, сине, нека разцъфти и се умножи рода ти, да ви се роди многобройна челяд, с която да се гордееш! За днешния празник ти донесох и тази прекрасна картина, “Пролетни цветя”, нарисувана от моя ученик Денислав, който също като теб гризе коравият залък на сирашкия живот и който също е дошъл тук, за да ви поздрави!

Ще завърша, като избера най-нежните майчини думи и още веднъж ви благословя: “Бъдете здрави и щастливи и никога не се разделяйте, мили деца! Обичам ви!”

Обратно към [Занка Иванова] [СЛОВОТО]

предишен следващ

© Занка Иванова Александрова. Всички права запазени!