Сатирата

Държавен сатиричен театър

"Алеко Константинов"

 

 

Невероятната госпожица “Бон Шанс”

мистериозна комедия от Андрей Калудов

 

постановка - Андрей Калудов
сценография - Красимир Вълканов
костюми - Ирина Василева
музика - Михаил Шишков
пластика - Александра Хонг

 

участват: Асен Блатечки, Ирина Първанова - Раши, Христо Бонин, Веселин Цанев,
Вежен Велчовски, Георги Златарев, Стефан Стефанов

Странни обстоятелства събират на едно място хора с различни професии и възгледи. Поет и мошеник, алпинист и дребен търговец са обединили усилията си за препитание. Към тях се присъединява осемнадесетгодишната Тони, влюбена във водача на групата и готова да понесе тежестта на изпитанието в името на погълналото я чувство. Малкото и пъстро общество, увиснало на алпинистки въжета, е изненадано от събития, поставящи ги в смешни и страшни ситуации. Един по един те се оказват не тези, за които се представят. Изпитанието възвисява едни, сваля маските на други, разпалва любовта на младите до готовност за красива саможертва. Висящата без духовни опори общност губи и последните си симпатични черти, за да стигне до престъпление.

Пред герои и пред зрителите, чрез смешното и драматичното се редуват въпроси – Може ли най-важното в човешкия живот да е оцеляването? Има ли смисъл съществуване без красотата на любовта, без хармонията на приятелството, без победата на духа над грозното и меркантилното? Кога хората са просто един сбор и кога общество възвисено от свои идеали?

 

АНДРЕЙ КАЛУДОВ ( автор и постановка)

Завършил режисура през 1971 г. във ВИТИЗ – София, в класа на проф. Филип Филипов. Реализира постановките си в театрите в Благоевград, Кюстендил, Варна, Плевен, Бургас, Шумен и София. Гостувал е в Москва и Батуми (Грузия). Поставя българска класика (Вазов, Ст. Л. Костов, Рачо Стоянов). Активен е при създаване на съвремени български пиеси и работи с автори като Станислав Стратиев, Иван Радоев, Стефан Цанев, Димитър Начев, Христо Бойчев, Стойчо Гоцев, Кольо Георгиев. Западната и руска класика присъстват в репертоара му чрез пиесите на Шекспир, Голдони, Пирандело, Чехов, Исак Бабел, Торнтън Уайлдър.

Автор е на редица драматизации и поетически спектакли, както и на играните в различни театри пиеси – „Очите – лятна утрин”, „Барабан за екзекуция”, „Кабинетът на министър-председателя”. Основател и първи директор на театър „Възраждане”, директор на театър „Сълза и смях” (1995 – 1997 г.)

 

КРАСИМИР ВЪЛКАНОВ (сценография и компютърна анимация)

Завършил сценография в Художествената академия – София, като ученик на проф. Асен Стойчев през 1974 г. Учи във Варшавската художествена академия през 1977 г. при проф. Юзеф Шайна. През 1987 г. специализира в Белгия, във Висшето училище за визуално изкуство. Създава сценографиите и костюмите за десетки постановки в театрите в Плевен, Враца, Сливен, Пловдив, театър „София”, Театър на армията, Сатиричен театър и др. Работи с режисьори с различен стил като създава визуалните решения на драматурзи като Ибсен, Гелдерод, Шекспир, Радичков, Ст. Цанев, Йонеско, Рабал. С негови сценографии се представят постановки на фестивали в Париж, Богот, Виена, Варна.

Професор е в Софийската художествена академия и в момента завежда катедрата по сценография.

 

Генерален спонсор на ДСТ “Ал. Константинов” - ЗК “Български имоти” АД

Постановката е реализирана с подкрепата

на агенция за недвижими имоти “Софконсулт” ЕООД

 

Сцена от постановката. Снимка ©Иво Хаджимишев

Сцена от постановката. Снимка ©Иво Хаджимишев

Сцена от постановката. Снимка ©Иво Хаджимишев

 

 

| начало | постановки | Словото | Словеса |