Сатирата

Държавен сатиричен театър

"Алеко Константинов"

 

предпремиера - 1.04.2007 г.; премиера – 3.04. 2007 г.

ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА

от Василий Сигарев

 

превод – Добринка Стефанова

постановка – Николай Гундеров

сценография – Вечеслав Парапанов

участват:

Павел Поппандов, Албена Колева, Филип Трифонов

 

За да разбере къде мъжът й е скрил заплатата си, Надежда Петровна подхожда малко нетрадиционно – извиква у дома си хипнотизатор. Но покрай признанието под хипноза къде е скривалището на парите, Борис издава и други дълбоко "лични" тайни – къде е служил като войник, колко се е охарчил за подарък на любимата си съпруга и дали й е изневерявал. Излизайки от транс, Борис вижда Надежда и хипнотизаторът в доста двусмислена поза да се боричкат на пода и в пристъп на ревност настоява тя също да бъде хипнотизирана, за да се установи истината. Оказва се, че в сравнение с тайните на Надежда, лъжите на Борис са детски провинения.

 

Василий Владимирович Сигарев е роден 1977 година в град Верхняя Салда, Свердловска област. Учи в Нижнетагилския педагогически институт до трети курс, след което постъпва в Екатеринбургския театрален институт в класа по драматургия на Николай Коляда и още преди да е навършил 25, се радва на шеметна кариера като драматург. Възхваляван като "гордостта на Урал", "еталона за нова руска драматургия" и "най-екзотичния автор, властващ по Западната театрална сцена", Сигарев е известен от Москва до Лондон. Негови пиеси са поставяни в московските "Център за драматургия и режисура", Театър "При Никитските врати", Театър "Гогол", МХАТ "Чехов", лондонския Royal Court, хамбургския Schauspielhaus и по сцените на десетки руски градове. Превеждан е на английски, немски, френски, полски, сръбски, фински, датски, шведски, чешки, холандски. Василий Сигарев е лауреат на руските и международни премии: Дебют, Антибукър, Еврика, Evening Standard, Нов стил.

До момента Сигарев е автор на 15 пиеси, между които най-известни са "Пластилин", "Черно мляко", "Детектор на лъжата", "Божиите кравички се връщат на Земята", "Руско тото", "Фантомни болки", "Парфюмеристът".

 

Николай Гундеров е роден на 2.11.1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а по-късно режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл "Леки четива" бива оценен от Международната академия за изкуства в Париж, а в последствие представен в редица европейски столици. За стихосбирката си "Синтаксис на грижите" получава Националната награда за най-добър дебют "Южна пролет". Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел е оценен с наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава му е присъдена наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации. Режисирал е спектаклите "Мъж на верижка" от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), "Пациенти & клиенти" по Марк Камолети (Сатиричен театър, София), "Вернисаж" от В. Хавел (Театър "Елиадовна книховна", Прага), "Рейс" по Ст. Стратиев (НАТФИЗ, София), "Г-жа министершата" от Б. Нушич (Театър "Диск", Прага). Участва в чешки театрални представления и филми. Негови авторски текстове са превеждани на чужди езици. Пиесата му "Храна за кучета и котки" получи едно от петте поощрения измежду повече от сто текста, представени на Националния конкурс за българска драма, организиран от Народния театър "Иван Вазов" и бе реализирана на различни сцени в страната. Съосновател на естествения театър "Trifonoff & Gunderov".

 

Сцена от Детектор на лъжата. Снимка © Атанас Кънчев

Сцена от Детектор на лъжата. Снимка © Атанас Кънчев

 

 

| начало | постановки | Словото | Словеса |