Сатирата

Държавен сатиричен театър

"Алеко Константинов"

 

 

ЕВРОСПОРТ

от Дьорд Шпиро

 

превод – Светла Кьосева

 

постановка – Бина Харалампиева
сценография и костюми – Петя Стойкова

помощник-режисьор – Снежанка Богданова

 

СТАРЧЕ – Никола Анастасов

СЪПРУГА – Стоянка Мутафова

ГОСТ – Атанас Атанасов

ЖЕНА – Йорданка Стефанова

 

След дълги години, прекарани в емиграция, един унгарец се прибира в родината си. Мечтата му е да открие човека, спасил го от затвора след размирните Унгарски събития от 1956 г. Но вместо да изказва благодарности и раздава подаръци, бившият емигрант е принуден да отбива подозрения, че е застрахователен агент или агент – провокатор... Човекът, който някога го е спасил, се е превърнал в гледащо спортни канали старче, мразещо всички и всичко, случило се след демократичните промени през 1989 г.

 

“Евроспорт” – един колкото смешен, толкова и затрогващ спектакъл за нашето съвремие...

Спектакъл, в който, ако трябва да търсите разлики между Унгария и България, силно ще се затрудните...

 

Дьорд Шпиро е роден през 1946 година в Будапеща. През 1970 – 71 г. е журналист – практикант към Унгарското радио, между 1971 – 78 г. е редактор в издателство Корвина. В периода 1978 – 81 г. е сътрудник на Унгарската академия на науките. От 1981 г. е доцент в будапещенския университет “Лоранд Йотвьош”. В периода 1981 – 92 г. е драматург на театър “Гергей Чики” в Капошвар, а от 1992 до 1995 г. е директор на солнокския театър. През 1997 получава стипендия “Сечени”. Член е на комисията за театрално и филмово изкуство към Унгарската академия на науките. Занимава се със славянски литератури. Носител е на наградите: “Атила Йожеф” (1982), на наградата на театралните критици (1984, 1987), Книга на годината (1988), “Ержебет”(1990), “Тибор Дери” (1993), “Имре Мадач” (1993), “Ерньо Сеп” (1997), Лавров венец (1998). Победител е на първия унгарски конкурс за драматурзи през 1994 година. По-важните му драматургични произведения са: “Императорът на мира” (1982), “Пилешка глава” (1987), “Измамникът”, “Градината”, “Най-нова Зриниада”, “Квартет”(“Евроспорт” в нашия вариант)(1997) и др.

 

В следващите текстове открийте разликите между Унгария и България:

Независимо, че Унгария граничи предимно със славянски страни, унгарците гордо са пренесли родния си език през вековете напук на славянското обкръжение, турското владичество и австрийската империя. На унгарците това може и да не им пречи, но на вас със сигурност ще ви се стъжни, ако сте наивен турист от славянска държава, който си мисли, че с родния си език ще се оправи в централна Европа. Няма как да стане, ако не знаете английски или немски и не намерите местен жител, тоест унгарец, който също знае тези езици. Не си мислете, че ще разберете каквото и да било от унгарския, дори в съвършенство да владеете английски, немски, френски, руски или даже фински. Бидейки език от угро-финската група, унгарският толкова дълго се е развивал самостоятелно, че е загубил всякакво сходство със своите събратя по група. Според слуховете, единственият език, с който унгарският има нещо общо, е мадярско-удмуртския, но на него практически никой вече не говори, така че и тези слухове няма как да бъдат проверени.

И така, за начало си представете 14 гласни... Дори и да ви е стигне фантазия да си ги представите, пак няма да може да произнесете правилно поне половината от тях. Граматиката по нещо напомня руската, но е по-сложна. Всички думи се образуват чрез прибавянето към корена на окончания и суфикси в огромни количества и съчетания, при което понякога се получават съвършено непроизносими за вашия език комбинации от звуци. Ето един характерен пример: баналното “довиждане” на унгарски звучи приблизително “висонтлаташра” (visontlatasra).

От всичко казано по-горе не следва, че този език е съвсем невъзможен за изучаване. Напротив, но... По-лесно ще ви е, ако стягайки куфарите за Унгария, си припомните езика на жестовете. Е, като цяло не е проблем да намериш общ език с унгарците. Особено, ако и двете страни са заинтересувани. Например, с проститутките (в Будапеща те се навъртат в района Ракоци тер) може да се обясниш само с очи и палци, естествено и само с пари... ;-)

 

Унгария е страната където:

- се намира една от най-красивите столици в света – “Кралицата на Дунав” – Будапеща;

- е разположено най-голямото езеро в Европа – Балатон – истинско сладководно море, рай за семействата с малки деца, младежта и любителите на развлеченията и спорта;

- се извисява легендарната планина Токай с нейното уникално грозде, вълнуващо въображението на ценителите на виното повече от пет века;

- се е родила приказката за живата вода, благодарение на над 500 извора с лечебна вода;

- западното качество и многообразие на стоките изгодно се съчетава с източното ниско ниво на цените;

- големият брой слънчеви дни в годината ще направи почивката Ви топла и радостна.

 

Някои забележки относно унгарските ресторанти:

• Практически във всеки ресторант, където може да ви отпрати съдбата, има опасност да получите надута сметка. Бъдете внимателни! Най-простият съвет е: овладейте мъките на глада и си потърсете заведение встрани от основната туристическа тълпа. Там може да откриете нещо много по-вкусно и по-евтино.

• В тази класа заведения обикновено няма метр д`отел. Така че, направо се настанявайте на харесалата ви маса.

• Прието е да се оставя бакшиш в размер на 10% от сумата. На някои места той е включен в общата сметка, така че не е нужно да давате пари “отгоре”.

• Като правило, ако искате гарнитура, трябва допълнително да си я поръчате. В Унгария може да получите и чаша чешмяна вода безплатно.

• Ако по някаква причина, не сте открили своето малко унгарско ресторантче, където да си оближете пръстите, има достатъчно закусвални за бърза закуска. Всеки заблуден, уморен и изгладнял турист, който няма и най-малка представа за особеностите на местната кухня и какво точно блюдо се крие зад екзотичните наименования, изпитва огромно облекчение при вида на McDonald's.

 

Нужна ли ви е машина

Докато се намирате в града, още повече в историческия му център – категорично НЕ, защото:

• в центъра на повечето унгарски градове има обширни пешеходни зони;

• улиците като цяло са криви, стръмни и често еднопосочни;

• откриването на място за паркиране, особено без познания върху местната специфика на града, е занятие весело и увлекателно, но непрактично;

• разстоянията не са големи;

• съществува доста удобен градски транспорт.

Правилата за движение по пътищата в Унгария имат някои особености, които туристите, решили да разгледат страната с автомобил, трябва да знаят.

Допустимото ниво на алкохол в кръвта на водача на МПС е 0,00 %!

Задължително е да се пътува с включени къси светлини в извъннаселени места през деня.

Присветването с фарове в Унгария, за разлика от всички останали европейски страни, се приема за отказ от предимство в движението.

Максималната допустима скорост за лек автомобил по магистрала е 120 км/ч., по пътищата – 100, а в населените места – 50 км/ч.

 

А в спектакъла откривате ли разлики между действителността в Унгария и тази в България? ;-)

 

 

Сцена от Евроспорт. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от Евроспорт. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от Евроспорт. Снимка © Иво Хаджимишев

 

 

| начало | постановки | Словото | Словеса |