Сатирата

Държавен сатиричен театър

"Алеко Константинов"

 

 

КЛЕТКА ЗА СЕСТРИЧКИ

от Жан Поаре

 

превод – Иван Панев

постановка – Здравко Митков
сценография и костюми – Невяна Кавалджиева

 

ЖОРЖ – Веселин Ранков

АЛБЕН – Валентин Ганев

ЛОРАН – Иван Радоев

ЖАКОБ – Алфредо Торес

Г-Н ДЬОЛАФОА – Илия Раев

Г-ЖА ДЬОЛАФОА – Величка Георгиева

МЮРИЕЛ – Мария Бобева

СИМОН – Янина Кашева (Нона Йотова)

ЗОРБА – Светломир Радев

Г-Н ТАБАРО – Мирослав Косев

ФРАНСИС – Стефан Стефанов

МЕРСЕДЕС – Данаил Обретенов

САЛОМЕ – Богдан Казанджиев

Г-Н ЛАНГДОК – Николай Върбанов

 

На 1 февруари 1973 г. в парижкия театър “Пале Ройал” премиерата на “Клетка за сестрички” (la Cage aux folles) от Жан Поаре се превръща в триумф. 1 500 представления, 1 800 000 публика, това е съдба на първата постановка, в която участват самият Жан Поаре, в ролята на Жорж и Мишел Серо като “нежната” Албин.

След колосалния театрален успех “Клетка за луди” е екранизирана през 1978 г. Режисьор на филма е Едуард Молинаро, а главните роли се изпълняват от Уго Тоняци и Мишел Серо. Филмът печели СЕЗАР за най-добър филм на годината, а Мишел Серо отнася наградата за най-добър актьор. Следват “Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм, номинации ОСКАР за режисура, сценарий и костюми.

През 1980 г. Молинаро снима “Клетка за луди” – ІІ, а през 1985 г. излиза и третият филм от поредицата.

На 21 август 1983 г. е премиерата на мюзикъла на Джери Хърмън по пиесата на Жан Поаре “Клетка за луди”.Спектакълът е изигран 1 761 пъти на Бродуей и печели 6 награди “Тони”.
1996 г. режисьорът Майк Никълс осъществява американската кино-версия - “Клетка за птици”, с участието на Робин Уилямс и Натан Лейн.

 

Жан Поаре (р. 17.08.1926 г. в Париж) – актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Дебютът му като актьор е на кабаретната сцена, където се изявява в дует с Мишел Серо. Комедийната двойка често изпълнява скечове, написани от самия Поаре. “Клетка за сестрички” е пиесата, с която двамата стават световно известни. Паралелно с театралната си кариера Жан Поаре се снима в киното при режисьори като Франсоа Трюфо (“Последно метро”, 1980) и Клод Шаброл (“Инспектор Лаваден”, 1986) и в множество телевизионни филми. Малко преди смъртта си през 1992 г. Поаре завършва и първия си филм като режисьор “Зебрата”, адаптация на едноименния роман на Александър Жардън.

 

Жорж и Албен са стабилна двойка. Живеят заедно от дълги години, отгледали са прекрасно момче, имат общ бизнес - Жорж е собственик на нощен локал, а Албен – звездата на шоуто...

Всичко изглежда наред до момента, в който Лоран – синът на Жорж не решава да се ожени и запознае семейството си с родителите на своята годеница.

Това предизвиква същинска суматоха в живота на Жорж и Албен. Защото бъдещият тъст е строг пуритан с амбиции за политическа кариера и трудно би преглътнал сродяването с нежен травестит и неговия съмнително “мъжествен” партньор...

 

Сцена от Клетка за сестрички. Снимка © Иво Хаджимишев

 

 

| начало | постановки | Словото | Словеса |