Сатирата

Държавен сатиричен театър

"Алеко Константинов"

 

 

МамаТаткоКучетоиАз

от Биляна Сръблянович

 

превод – Блажо Николич

 

постановка - Богдан Петканин
сценография - Анелия Райкова
музикално оформление – Асен Антонов

участват: Иван Бърнев, Александра Василева, Пламен Димитров, Лина Златева

 

“Актьорите са възрастни хора, които по пиеса играят деца, които на свой ред си играят на възрастни. Това не бива никого да учудва.” – гласи началната ремарка в пиесата.

“МамаТаткоКучетоиАз” е история за превръщането на детето във възрастен, на човека в животно. С решението да играят на семейство децата престават да бъдат деца. Единадесет семейни истории се развива по принципа “човек на човека е враг”. Схемата всеки път върви по неотклонната логика: родителите пребиват детето си, то им отвръща като ги убива накрая...

Как да говориш за общество, в което насилието и извращенията са се превърнали в рефлекс за самосъхранение?

“Много е лесно да покажеш жестокостта в цялата й “жестокост”. Струва ми се, най-верният път към нещата е да откриеш тяхната смешна страна, да ги покажеш леко и простичко.” – смята Биляна Сръблянович.

 

Биляна Сръблянович е родена 1970 в Белград. Завършва Академията за театрално изкуство, специалност драматургия. Още първата й пиеса “Белградска трилогия” (1996) провокира вниманието на европейските театрали и се превръща в събитие на Биеналето в Бон през 1998. През същата 1998 “Семейни истории” (МамаТаткоКучетоиАз) печели наградата за най-добра съвременна пиеса на фестивала в Нови Сад. Пиесата е играна в над 25 немски театри, поставяна е в Полша, Румъния, Словения, Франция, Италия, Швеция, Русия, Канада. През годините на последната Балканска война пиесите на Сръблянович станат изключително популярни в Европа, САЩ и Канада. Именно в нейните текстове мнозина виждат нецензурирата история на кървавия конфликт в бивша Югославия. Сръблянович често пътува из Европа, чете лекции на перфектен английски, дава интервюта, разказва за диктатурата на Милошевич и репресиите, но неизменно се връща у дома в Белград. След първите бомбардировки на НАТО над Югославия изпраща всекидневни репортажи за италианския вестник “Република”. В наши дни Сръблянович преподава в Театралната Академия в Белград.

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Иво Хаджимишев

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Мартин Митов

Сцена от МамаТаткоКучетоиАз. Снимка © Мартин Митов

 

 

| начало | постановки | Словото | Словеса |