Slovoto

Весела Димова

Биографични бележки

Весела Димова-ТомоваВесела Димова е родена на 07.06.1965 г. в гр. Плевен, под знака на зодия Близнаци, което може би предопределя някаква двойнственост на нейната личност и оттам - на биографията й (двойственост в добрия смисъл на думата).

"Кротката й половина" се укрива под името д-р Томова - главен асистент по вътрешни болести към Интензивно кардиологично отделение на ВМИ - Плевен. Има трийсетина научни съобщения в областта на кардиологията. Сериозен и делови човек, който много обича работата си. Уважава високия професионализъм и благородството у другите, мрази алчността и безотговорността. Омъжена, с две деца.

"Другата" в нея е свободолюбива и артистична. Подписва се с моминското си име - Весела Димова. Пише стихове, рисува, свири на пиано. Цени красивото в живота - все едно дали е в капчица роса, лъч светлина, багра, хармония, чувство, жест, идеал... Вярва в относителната свобода на разумния избор. Убедена е, че човек идва на този свят с някаква мисия и само когато я изпълнява успешно, може да живее в мир със себе си и да бъде щастлив.

Има публикувани литературни творби в наши и чужди издания - в. "Литературен форум", в. "Литературен вестник", в. "Български писател", в. "Пулс", сп. "Пламък", в. "Труд", алманах "Мизия", сп. "Дон" (Русия) и др. Включена е в двутомната антология на българската женска поезия - "Български поетеси" на изд. "Еквус-Арт" (1996). Член на Съюза на българските писатели.

 

Весела Димова е автор на шест книги:

"Календар на птиците" включва ранни стихотворения, писани в периода 1982 - 1988 г. (последната й година като ученичка в Руската езикова гимназия и студентството). Излиза през 1990 г. в библиотека "Смяна" - може би последната книжка от една поредица първи книги на млади автори, които издателство "Народна младеж" (София) печаташе тогава.

"Друговерие" (ИК "Борба" - В. Търново, 1993) е създадена между 1988 и 1992 г. В жанрово отношение тя е най-разнообразна: включва поезия, миниатюри и проза във вид на кратки разкази с неочакван край. Носи отпечатъка на първите й години като лекарка, на първото майчинство...

Третата книга - "Личен мотив" (ИК "Коваджиев", 1998), написана между 1993 и 1998 г, в един много труден за нея и за повечето българи период: време на катастрофирали надежди, отчаяние, разруха и борба за физическо оцеляване. Това е най-тъжната от четирите й книги - и най-философската. В някаква степен тя й помогна да се самосъхрани в онова трудно време.

"Обратно време" (ИК "Коваджиев", 1999) е една много спонтанна книга. Създадена е за по-малко от година. В нея се говори за дребните, наглед обикновени неща около нас, които правят живота ни единствен и неповторим.

 

"Отвъд съня" (Сдружение Словото, 2000) е един поглед навътре в човека... Дълбоко изстрадана книга, събрала в себе си много огън и страст, обич, мъдрост и болка.

"Кръговрат" (Сдружение Словото, 2002) е притча за мрака и светлината, за живота, любовта и смъртта и за вечния кръговрат, който ги събира и разделя...

 

През 2003 г. излиза "Пясъчен часовник", отново издание на Сдружение "Словото".

 

Последната й книга "Равновесие" (Хайни, С. 2005) включва избрани стихотворения от периода 1982 - 2005 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Весела Димова][СЛОВОТО]
© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух