Slovoto

Мирела Иванова

Биографични бележки

Мирела Иванова получава наградата Христо Г. Данов за 2003 г. за Еклектики. Снимка © Мартин МитовМирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Учи в Немската гимназия, завършва българска и руска филология в Пловдивския университет. Започва да публикува стихове в списание "Родна реч" още през ученическите си години.

Автор е на поетичните книги "Каменни криле", "Шепоти", "Самотна игра", "Памет за подробности", "Разглобяване на играчките"и "Еклектики".

Занимава се с литературна критика и история, превежда от немски език, автор е на сценарий за документално кино. Съставител е на единствения том с творбите на Мара Белчева, появил се през 1996 година в Университетското издателство. През 1994 година превежда и издава антологията със съвременна немска поезия "Странстването на камъните".

Стихове на Мирела Иванова са превеждани и публикувани на страниците на европейската литературна преса и в множество Антологии на българската и европейската поезия. През 2000 година немското издателство "Вундерхорн" в Хайделберг отпечата нейно томче със стихове, което претърпя две издания.

Носител е на две национални награди за поезия: през 1993 за книгата си "Памет за подробности" и през 2000 година за цикълът стихове "Еклектики". През май 2002 година Мирела Иванова получи в Мюнхен и голямата награда за съвременна поезия от Източна Европа, ежегодно връчвана от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда. През 2003 г. получава награда "Христо Г. Данов" за книгата си "Еклектики" в категория "Българска художествена литература".

 

Мирела Иванова е майка на малката Зорница, живее в родния си град и работи като уредник на къща музей "Иван Вазов".

 


напред горе назад Обратно към: [Мирела Иванова][СЛОВОТО]
© 1999-2018, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух