Slovoto

Маргарита Велева

Биографични бележки

на младиниМаргарита Велева е родена в семейството на учители, в Тополовград, но на тригодишна възраст е загубила баща си и е израстнала при баба си в гр. Ловеч, затова го смята за свой роден град.

Завършила е Стоматологичния факултет на ВМИ - гр. София. Работила е в Окръжна стоматологична поликлиника - Плевен като създател и завеждащ един от първите в страната кабинети по алергология и фокална диагностика, впоследствие е била завеждаш Терапевтично отделение. Понастоящем е пенсионерка.

сегаЗодия "Телец". Упорита е във всичко, което започне и го довежда докрай. Обича изкуствата - те я откъсват от болезнената действителност, в която работи и живее. Самотата и тишината я успокояват. Често съзерцава природата - пейзажи, изгреви, залези, цветя, луна, дори повеят на вятъра й носят душевен мир. Фантазьорка, оптимистка, винаги вярва в приятелите, в хората и в бъдното.

Съпругът й е бил хирург - сега покойник. Има дъщеря и една прекрасна внучка на шест години, която вече се опитва да измисля стихчета и приказки.

Д-р Велева е сред инициаторите и създателите на Литературния клуб "Пулс" на здравните работници в Плевен, както и негов дългогодишен председател. Публикувала е свои стихове в редица местни и централни периодични издания, вкл. алманах "Мизия", сп. "Везни" и "Пламък".

Автор е на стихосбирката "Съзвездия" (1993).

Член е на Дружеството на писателите в гр. Плевен.

 


напред горе назад Обратно към: [Маргарита Велева][СЛОВОТО]
© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух