Slovoto

Леа Коен

Биографични бележки

Леа КоенРодена в София в семейство на юристи. Въпреки желанието на родителите си да следва право се посвещава на музиката.

 

Образование:

 

Завършва пиано и музикознание в Българска държавна консерватория, София, майсторски клас, магистърска степен.

След това продължава за период от четири години да следва История на музиката в Университета в Утрехт, Холандия, степен докторанда.

 

Професионална кариера:

 

В периода 1976­1989 последователно е:

Редактор в списание "Българска музика"

Преподавател във Висшия музикален институт в гр. Пловдив

Музиколог, а след това и директор на Софийска филхармония

Гл. драматург и изп. директор на МФ "Софийски музикални седмици"

 

За този период написва пет книги за музика, главно из тематиката на музикалния авангард от началото на века. Една от книгите е забранена, а друга ­ спряна.

След като не може вече да публикува, се отдава на преводаческа дейност ­ превежда френска есеистика, драма, литература, между превежданите автори са Дебюси и Сати (критическо наследство), Кокто, Метерлинк, и др.

След промените от 1989 г. се връща към писането, но вече в друг жанр ­ написва последователно три романа, в които музиката играе съществена роля.

Член на неформалното движение "Екогласност"

Депутат във Великото народно събрание ­ 1990 г. от квотата на СДС

Посланик в Белгия, Люксембург, ЕС ­ 1991­1993

Посланик в Белгия, Люксембург, НАТО и ЗЕС ­ 1993­1996

Съветник и посланик за специални поръчения в кабинета на министъра на външните работи ­ март 1997

Посланик в Швейцария и Лихтенщайн ­ от ноември 1997 г.

 

Автор на пет книги за музика, между които монографии за Паул Хиндемит и за Любомир Пипков. Стотици статии в областта на културата, политиката и изкуството. Десетки радио и телевизионни предавания.

 

През април-май 1996 г. написва първата си белетрестична книга "Докато смъртта ни раздели", посветена на съпруга й д-р Владимир Божков. Преиздадена е през 1999 г.

 

През януари-август 1998 г. написва следващия си роман ­ "Кратката вечност на Алма М.", в който екзистенциалната атмосфера на българските интелектуалци се смесва с рефлексии от културната европейска история на ХХ век. Книгата е издадена за първи път 1997 г. и второ издание през март 1988 г.

 

През януари-август 1998 г. написва следващия си роман ­ "Флориада" ­ сага за съдбата на софийската буржоазна интелигенция в периода 1947­1989 г. Романът е издаден през ноември 1998 г.

 

Издателство "ГАЛ-ИКО" е литературен представител и издател на романите на Леа Коен и е осъществило вторите издания на "Докато смъртта ни раздели", "Кратката вечност на Алма М.", както и първото издание на "Флориада". Представяло е книгите на писателката на наши и международни панаири.

 


напред горе назад Обратно към: [Леа Коен][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух