Slovoto

Георги Господинов

Биографични бележки

Георги Господинов, 07.09.2001, Созопол. Снимка © Мартин МитовГеорги Господинов е роден на 7 януари 1968 година, в Ямбол. Един от най-успешните млади български автори както в родината си, така и в чужбина. Творческата му биография започва с две поетически книги, веднага забелязани и оценени и от читателите, и от критиката: Лапидариум (1992, Национална литературна награда за дебют), Черешата на един народ (1996, Награда на Сдружение на български писатели за книга на годината; второ издание 1998). Следва Писма до Гаустин (2003). Неговият дебютен роман Естествен роман (1999, второ издание 2000) получава първа награда от Националния конкурс "Развитие" за съвременен български роман. Критиката го определя като "първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те" (сп. "Егоист").

През 2001 г. Естествен роман е публикуван в Сърбия от белградското издателство "Геопоетика". През 2002 излиза във Франция в парижкото издателство "Фебюс" и получава възторжени отзиви във френскоезичната преса. През 2005 г. Естествен роман има вече преводи и на английски (издаден е в САЩ), чешки, хърватски, датски, а от 2007 г. и на италиански.

Естествен роман вече има своята театрална версия, поставена от театър "Сфумато", София.

Сборникът с разкази И други истории (2001) излиза през март 2003 и във френски превод в парижкото издателство "Арлеа".

Георги Господинов е участвал в международни литературни четения заедно с американския поет Джон Ашбъри и португалския нобелист Жозе Сарамаго в Коимбра, Португалия, както и с шотландския писател Ървин Уелш в София.

Негови стихотворения и разкази са публикувани в литературната периодика във Франция, САЩ, Германия, Дания, Унгария, Финландия, Гърция и в представителни антологии на българската литература издавани във Франция, Австрия, Германия и Македония.

През 2007 г. излиза стихосбирката му Балади и разпади и сборникът с разкази О, Хенри: 3 коледни истории с илюстрации, през 2011 г. - романът Физика на тъгата и сборникът с пиеси Апокалипсисът идва в 6 вечерта и D.J..

А първата му книга с литературна критика е Поезия и медия (2005), която можете да закупите от книжарница "Български книжици".

 

Редактор в "Литературен вестник".

Доктор по филология, литературовед в Института за литература при БАН. Преподавател в Нов български университет. Колумнист във вестник "Дневник".

 

Носител на наградата Аполон Токсофорос за 2005 г., връчвана на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

 

За контакти: g_gospodinov@yahoo.com

 

 

 


напред горе назад Обратно към: [Георги Господинов][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух