Slovoto

Здравка Евтимова

Биографични бележки

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. Завършила е Великотърновския университет през 1985 г., спциалност Английска филология.

Автор е на 4 сборника с разкази и 4 романа, публикувани в България. Нейният сборник с разкази „Горчиво небе“ („Bitter Sky“) е публикуван във Великобритания през 2003 г. от издателство „Skrev Press“. 23 от нейните разкази са публикувани в САЩ, 17 във Великобритания като два от тях са излъчени по радио ВВС в седмица, посветена на източноевропейската проза през 2003 г. 5 разказа в Канада, 3 в Австралия, 2 в Германия, където през 1999 г. Здравка Евтимова спечелва наградата за къс разказ в конкурса за разкази на фондация Lege Artis“ — Лайпциг. Нейни разкази са отпечатвани в Русия(3 разказа), Франция, Чехия, Индия (2 разказа), Полша, Сърбия и Македония.

Нейният разказ „Момчето“ е номиниран за най-добър разказ, публикуван в електронно издание в САЩ и Канада през 2003 г. Здравка Евтимова е носител на редица литературни награди за проза в България „Чудомир“, „Анна Каменова“, награда за най-добър български съвременен роман на фонд „Развитие“ за романа „В студената ти сянка, лейди“, награди за разказ на в. „Труд“, в. „Век 21,. наградата „Генчо Стоев“ на издателство „Балкани“ за разказ от балкански автор през 2004 г. и др.

Научно фантастичният роман на Здравка Евтимова „Божество на предатели“ („God of Traitors“) беше публикуван като електронна книга през юни 2004 г. от издателство „Buck Publications“ град Далас, щата Тексас, САЩ.

Здравка Евтимова е редактор на секцията за българска литература на литературното списание „Muse Apprentice Guild“ в Сан Диего, Калифорния, и редактор на прозата от български автори на английското литературно списание „Fiction of the Avant-garde“, специализирано в областта на късия разказ.

 


напред горе назад Обратно към: [Здравка Евтимова][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух