Slovoto

Роза Боянова

Биографични бележки

Роза БояноваРоза Боянова е родена на 6 март 1953 г. в село Раброво, Видинско, България. Завършила е „Българска филология“ в Шуменски университет „Константин Преславски“.

Работи в сферата на културата и образованието. През 1979 г. създава в Шумен литературно студио за работа с деца в областта на изящната словесност „Камбанка“, което се превръща в истинска творческа лаборатория за издирване, развитие и изява на детски дарования. Неин спътник в работата и съавтор става Красимир Кунчев – доц. д-р по филология в Шуменския университет.

През 1988 г. в Издателство „Народна младеж“ – София излиза първата им съвместна книга „Литературни игри с децата“. През 2005 г. се публикува второ допълнено и преработено издание „Литературни игри с деца или Л'ар педагожик“, изд. „Либра Скорп“ — Бургас, 424 стр., с предговор и статии на руски и на английски език. Книгата изследва психологията на творческия процес при децата литературни творци, продължава традициите на Корней Чуковски и Джани Родари в тази сфера и представлява безценно помагало за учители в детската градина и в училище, както и за млади творци.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас, където продължава работата си с деца и млади творци в литературното студио „Митични птици“ към читалище „Любен Каравелов“.

Тя е заместник-председател на дружество „Български писател“ в Бургас. Член на СБП.

Съставител е на около 30 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, македонски, френски, английски, румънски, гръцки и други езици.

Отличена е с Националната награда за дебют „Владимир Башев” (1985 г.) за книгата си „Жадна вода” и с Националната награда за лирика „Иван Пейчев” (2007 г.)

 

Книги на поетесата Роза Боянова:

„Жадна вода“, Издателство „Хр. Г. Данов“, Пловдив, 1984 г. — стихове. Отличена с национална награда за дебют „Владимир Башев“

„Биография на чувствата“, Издателство „Галактика“, Варна, 1990 — стихове

„Метафори“, Издателска къща Шумен, Шумен, 1996 — стихове

„Мастилена аура“, Писателско дружество Бургас, 1999 — стихове

„Стихоприношения“, Издателство „Демараж“, Бургас, 2003 — стихове

„Далечен диптих“, Издателство „Либра Скорп“, Бургас, 2006 — стихове

„Времена. Три български поетеси и един македонски художник“ (Керана Ангелова, Калина Тельянова, Р. Б. и Тони Чатлески), Издателско ателие „Аб”, София, 2007 – стихове

„Меда на поезията. Избрани стихове“ (подбор Керана Ангелова), Български писател, София, 2008 – стихове

— „Медот на поезиjата“ (Избор и препев Бранко Цветкоски), Макавеj, Скопjе, 2009

„Чернови на Млечен път“, Български писател, София, 2011 – стихове

 


напред горе назад Обратно към: [Роза Боянова][СЛОВОТО]
© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух