Slovoto

Екатерина Карабашева

Биографични бележки

Екатерина КарабашеваЕкатерина Карабашева е родена в София на 19 август 1989 г.

Ученичка е в 73 СОУ „Владислав Граматик“ с изучаване на чужди езици.

Пише кратки разкази и стихове и има отличия от национални и международни конкурси, сред които Международен конкурс за детска хайку-поезия, Национален конкурс за есе „Без тютюнев дим“ и Детски литературен конкурс „Искри“ към БНР. През 2006 г. печели първа награда на Националния конкурс „Моите 5 нови стихотворения“ и втора награда за поезия в десетото юбилейно издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“, Бургас. Носител е на първа награда за проза в Третия национален конкурс за млади художници и литератори „Душата на един извор“, и е лауреат на конкурса на Австрийското посолство „Европа — една идея придобива образ“ и Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“.

През 2006 г. получава първа награда за отделно стихотворение в Националния конкурс за млади поетеси на името на Дора Габе и е отличена в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Получава втора награда в първа възрастова група от Международния хайку конкурс „Хайку в музиката и музиката в хайку“ и специалната награда на председателя на журито проф. Крикор Азарян в конкурса на МОН „Когато рамките са тесни за мечтите“. През октомври 2006г. е приета в Английското поетическо общество.

За дебютната си книга с разкази „На ръба на Земята“ е отличена с наградата на Издателска къща „Христо Ботев“ на Националния ежегоден конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ през 2005 г.

Има публикации в много български културни вестници и списания, сред които в. „Труд“, в. „Пулс“, в. „Словото днес“, сп. „Родна реч“, сп. „Другата аудитория“, както и в различни български и чуждестранни антологии, сред които в немската „Junge Literatur“. Нейни творби са публикувани в румънското литературно списание „Dunặrea de Jos“, немското културно списание „Paraguas“ и английското литературно списание „the MAG“. Произведенията й са били превеждани на английски, немски, руски, румънски, френски и италиански езици.

 

За контакти: keti.k@abv.bg.

 


напред горе назад Обратно към: [Екатерина Карабашева][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух