Slovoto

Елица Виденова

Биографични бележки

Ели ВиденоваЕлица Виденова е родена на 20 май 1966 г. в гр. Батановци, Пернишко, а от 1991 г. живее и работи във Варна. Завършва висше образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - магистър по масови комуникации и журналистика. Тя е сред утвърдените поетеси от новата вълна български автори с 6 поетични книги:

– „Луда вода“ (ИК „Пространства”, 1993)

– „Бродница“ (ИК „Няголова”, 1997)

– „Олтар за Юди“ (ИК „Няголова-Кавалет”, 2000)

„Котва за връщане“ (ИК „Няголова-Кавалет“, 2004)

„Небе на кредит“ (Издателство “Български писател”, 2009)

– „Яж ябълки и си мълчи“ (Издателство “Български писател”, 2013).

Има десетки публикации в местния и централния печат (сп. „Родна реч“, в. „Пулс“, в. „Студентска трибуна“, сп. „Художествена самодейност“, алманах „Янтра“ - Велико Търново, сп. „Пламък“, сп. „Везни“, в. „Български писател“, в. „КИЛ“ - Варна, в. „Арт форум“, алманах „Света гора“, сп. „Знаци”, сп. „Съвременник”, сп. „Световете”, в. „Словото днес“ и други). От 1998 г. е член на Съюза на българските писатели. Нейни стихове са публикувани в антологиите: „Българска поезия в XXI век“ (2001 г., Издателство „Сафо“); „Ектении от божия рог“ (2002 г., Издателство „Лице“); „Лирика— фестивал на поезията“ (Национален дворец на културата); „Портрет с пастел — десет български поетеси“ (2003 г., „Народна култура“); „Свещ — съвременна българска любовна лирика“ (2003 г., „Народна култура“); „Поети 2003, 2004, 2005“ (Издателство „Български писател“) и други. Печелила е редица награди от регионални и национални конкурси за поезия, сред които националният конкурс за млади поетеси на името на Дора Габе през 1996 г. Книгата й „Бродница“ е отличена с голямата награда за поезия на името на Владимир Башев за 1998 г., а най-новата й книга „Яж ябълки и си мълчи” получи престижната награда „Варна” за литература - 2013 г., присъждана от Община Варна за ярки постижения в областта на културата. Стиховете й са превеждани и публикувани в престижни задгранични литературни издания на руски, украински, френски, полски, македонски, арабски, албански език. Включена е в двуезичното издание СЛАВЯНСКАЯ ПОЭЗИЯ ХХ – ХХI “ИЗ ВЕКА В ВЕК” (Москва, 2005, с подкрепата на Министерството на културата и масовите комуникации на Руската федерация), където за първи път от много години насам са представени произведения на най-добрите поети в България от втората половина на 20 век до наши дни.

Елица Виденова членува също в Международната академия на писателите и публицистите (МАПП), Международната славянска литературна и артистична академия и Съюза на българските журналисти. Член е на издателския форум на списанието за литература, музика, кино, театър, пластични изкуства, история, архитектура „Световете” (София). Има 20-годишен стаж като телевизионен и радиожурналист и солиден управленски и административен опит. Работи като репортер, редактор и водещ на регионалната програма „Море” в РТВЦ – Варна, като водещ на предаването на БНТ „Добър ден, България”. По-късно е репортер, редактор и ръководител на направление „Новини”, и директор на РТВЦ – Варна. Журналистическият й „портфейл” включва още работа в телевизия МСАТ като отговорен редактор на „Новини и актуални предавания”, водещ на сутрешен блок, автор и водещ на магазинното предаване „Море за всички”, автор и водещ на предаването за изкуство и култура „КулоарТно”, което й носи 6 журналистически награди и отличието журналист на годината в областта на културните предавания от Международния фестивал на журналистиката в Киев през 2003 г. От 2005 до 2007 година е заместник-главен редактор на регионалната програма на БНР Радио Варна, автор и водещ на предаването за изкуство и култура „Петият сезон”. Две години е работила главен редактор и управител на ТВ ”Черно море” - Варна. От октомври 2010 г. е директор на БНР - Радио Варна.

 


напред горе назад Обратно към: [Елица Виденова][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух