Slovoto

Ивайло Диманов

Биографични бележки

Ивайло Диманов обича професията си на журналист, но често я сменя. Българският Гюнтер Валраф пръв влезе в прочутата тракийска гробница край Свещари, съчини любимия студентски хит „На недельку до второго я уеду в штат Айова“, разпространяван тайно през 80-те. Пял е заедно с Ромина и Ал Бано, със самия Окуджава. Първата му стихосбирка „Площад Гарибалди“ (1989) бе преиздадена и взе наградата на СБП на „Южна пролет“.

Почитателите на поетичното слово приеха още на първо четене втората книга на Ивайло Диманов — „Допълнение към Закона за защита на цветните сънища“ (2002) и едва появила се на книжния пазар, стихосбирката бе разграбена. Неслучайно патриархът на съвременната българска поезия Александър Геров написа в своя дневник: „Ивайло Диманов — много талантлив поет!“

„Шлиферът на Леонардо“ е начало на световната поредица „Вулгарен хумор“ на издателство „Алтер Его“. Заглавието е недвусмислена пародия с бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ и идва нарочно, за да провокира интелигентния читател, отегчен от сълзливи и милозливи холивудски четива с вкус на прекипяло шардоне. Острият хумор и метафорична гротеска на автора ще накарат читателя да изпие на един дъх невероятните истории в сборника, да се посмее от сърце над Нейно Величество Глупостта, която като че ли няма почивен ден в абсурдите български, в които всички ние живеем.

Най-новата книга на Диманов — „Килър с 24 диоптъра късогледство“ излиза в края на 2010 г.

 

Още от него и за него можете да намерите на адрес www.ivailodimanov.com

 


напред горе назад Обратно към: [Ивайло Диманов][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух