Slovoto

Калина Вергиева

Биографични бележки

Калина Вълканова Вергиева е родена на 15 март 1969 г. Зодия Риби, която според някои астролози съчетава и най-лошите черти на останалите знаци, но в същото време фокусира и най-добрите им качества...

Започва началното си образование в училището към детския санаториум в гр. Котел, продължава основното си образование в ОУ „Г. Бенковски“ в Бургас. Завършва със златен медал в Руска езикова гимназия. След пет години се дипломира като магистър по руска филология с втора специалност „български език и литература“ в Шуменски университет „Константин Преславски“.

Като преломен момент в личностното си развитие определя IV-ия семестър от следването в Института за руски език „Пушкин“ в Москва. Многонационалната среда там учи възприемчивите най-вече на това, че различието е нещо естествено и може да бъде важна предпоставка за развитие. Затова след завръщането си в Бургас не спира да работи на обществени начала както в областта на културата, така и по проблемите на хората с увреждания.

През 1995-96 Калина Вергиева е редактор и репортер на в. „Морски глас“. Оттогава сътрудничи на различни местни и национални издания.

Дебютната си стихосбирка „Почти пълнолуние“ издава през 1998 г. Вторият й сборник със стихове „Кожата на мрака“, издаден през 2003 г., е номиниран за бургаската литературна награда „Пегас“.

От 1994 г. е активен член, а от 2005 г. и член на УС на Сдружение „Артпиерия“, обединяващо млади и изявени дейци на изкуството, културата и хуманитарните науки. Член е на женско дружество „Самосъзнание“.

За едно от най-щурите си начинания Калина Вергиева счита участието през 2006 г. в конкурс за красота за жени с двигателни увреждания „Мис Бургаско лято“ — и заради купона, и заради състезателния дух, и — най-вече — като още една възможност да покаже различието не като пречка, а като фактор за развитие.

 


напред горе назад Обратно към: [Калина Вергиева][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух