Slovoto

Цветана Гълъбова

Биографични бележки

Цветана Гълъбова като говорителка по телевизиятаЦветана Гълъбова е родена на 1 декември 1932 г. в София.

Завършила е ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" през 1955 г. Била е актриса в Драматичен театър "Адриана Будевска" – Бургас през 1955-60 година. В творческата й биография от този период са ролите на Невена и Ирина в "Щастие" от Орлин Василев, Лауренсия – "Фуенте Овехуна" от Лопе де Вега, Милкана – "Майстори" от Рачо Стоянов, Мария Нойбургска – "Рюи Блас" от Виктор Юго, Мели и Клея в "Езоп" от Фигейредо, Катя – "Заровеното слънце" от Орлин Василев, Варя – "Вишнева градина" от Чехов и други.

Цветана Гълъбова сегаПървата говорителка на Българска национална телевизия (1960-1961). От октомври 1961 до 1991-ва година в продължение на 30 години е неизменно в състава на Държавен сатиричен театър, където пресъздава десетки интересни образи – Госпожа Големанова от "Големанов" на Ст.Л.Костов, Зафирка в "Кандидати на славата" от Иван Вазов, Госпожа Компоти в "Четвъртият прешлен" от Марти Ларни, Госпожа Пернел – "Тартюф" от Молиер, Марфа – "Мъртви души" от Булгаков (по Гогол), Дамата – "Фунт стерлинг" от Шон О`Кейси, дама Истерина – "Мистерия Буф" от Маяковски, Вещицата – "Старчето и стрелата" от Никола Русев, Глумова – "И най-мъдрият си е малко прост" от Александър Островски и други.

Пенсионира се през 1991 година. Спътница е на театралния и кинорежисьор Методи Андонов и на актьора Петър Слабаков.

 

Заедно с Румяна Емануилиду издават две книги в едно – "Сатирата / Полковникът – гълъб". Първата част на книгата е автобиографична (тук публикуваме част от нея), втората част е очерк от Румяна Емануилиду за актрисата и жената Цветана Гълъбова. Книгата можете да закупите от виртуална книжарница "Книги за нежни души!"

 


напред горе назад Обратно към: [Цветана Гълъбова][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух