Slovoto

Наум Охридски

Биографични бележки

Св. Наум - икона от XIV-XV век от храма Богоридица Перивлептос в ОхридПреподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.

Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

В 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Преставил се в Господа в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

 

Източник: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991

 

Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Рождественски пост, Охридската архиепископия постановила 20 юни като ден за по-тържествено чествуване на неговата памет.

Чества се и на 27 юли - св. Седмочисленици (св. св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий).

 

Най-старо житие на преп. Наум Охридски

 


напред горе назад Обратно към: [Наум Охридски][СЛОВОТО]
© 1999-2019, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух