Slovoto

Живка Балтаджиева

Биографични бележки

Живка Балтаджиева е родена на 23 септември 1947 година в София, но детството и юношеството й преминават в Сливен.

През 1971 завършва българска филология в СУ “Климент Охридски”. Работила е в Българско Радио и по-късно, след пет години безработица, в отдел “Поезия” на списание Пламък. От 1994 преподава българска литература в Комплутенския Университет в Мадрид.

Автор е на три стихосбирки: Слънчево сплитане (1971), Дневно осветление (1982) и Безродни митологии (2007). Също така на сценариите на редица документални филми на режисьори като Оскар Кристанов и Юри Жиров, както и на множество преводи от и на различни езици.

В Испания е публикувала в превод от български: Пространства (2006), антология на поезията на Блага Димитрова, високо оценена от испанската и латиноамериканска литературна критика; 29 поеми от Николай Кънчев (2005); Таинственият рицар на свещената книга на Антон Дончев (в съавторство, 2003), както и преводи на стихове от Ботев, Багряна, И. Цанев, Г. Борисов, Г. Господинов, Р. Панчовска и някои свои стихове.

Автор е и на ред публикации на испански език в специализирани списания и книги на изследвания върху определени аспекти на българската литература или на творчеството на значими български и испански творци.

Участва редовно в международни литературоведчески конгреси в Испания, както и в Португалия и Италия.

 


напред горе назад Обратно към: [Живка Балтаджиева][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух