Slovoto

Петър Краевски

Биографични бележки

Петър КраевскиПетър Краевски е роден на 16 август 1969 г. в гр. Пловдив.

Завършил е английска гимназия през 1988 г.

Завършил е висше образование, специалности английска филология и журналистика.

Автор на три книги с хумор и сатира: „Стриптийз по всяко време”, „Вятър от консерва”, „Ало, как сте?”, както и на една с поезия „Сомнамбул” (награда "Светлоструй" 2008). Негови епиграми са подбрани в „Антология на българската епиграма”.

Автор и водещ на сатиричното радио и тв предаване "ПЕТКРАСКИ" Дългогодишен сътрудник на редакция "Хумор, сатира и забава" към БНР, "Златният кос", в. "Стършел" и др. Бил е редактор на сатирични страници в редица печатни медии. Бил е програмен директор на радио и телевизия „Веселина”, както и на радио „Ве”. Автор и водещ на хумористичната видео класация „Вашите истории” по телевизия „Тракия”.

През 2002 г. печели първа награда в категорията "хумористично предаване" на международния конкурс "Сребърна вълна" в Албена за сатиричното си шоу "ПЕТКРАСКИ". През 2002 г. печели специалната награда в категорията "радиопредаване за етносите" на международния конкурс "Сребърна вълна" в Албена за предаването "ЕТНО ФОРУМ". През 2002 г. е с номинация на международния конкурс PRIX EUROPA в Берлин за предаването "ЕТНО ФОРУМ". Номиниран за наградата на Пловдив за 2003 г. (журналистика). През 2006 г. е с номинация на медийния фестивал "Осмата муза" за филма "Живата енергия", на който е режисьор. Неговата книга "Ало, как сте?" (ИК "Жанет-45") официално е обявена за най-продаваната книга за месец октомври 2001 г. в книжарници "Отец Паисий". Лауреат на конкурси за поезия и сатира.

 


напред горе назад Обратно към: [Петър Краевски][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух