Slovoto

Димитър Христов

Биографични бележки

Димитър ХристовДимитър Христов е автор на книги с поезия, на пиеси и преводи. Роден е на 17 май 1957 г. в Благоевград.

Израства в София и завършва специалностите българска филология и реторика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е в Съюза на българските писатели като референт, председател на Творческия фонд, главен редактор на в. "Български писател". Бил е завеждащ отдел "Литература" във в. "Пулс", главен редактор на в. "Литературен магазин" и издателство "Седан", управител на "Софкнига" ЕООД, председател на Съюза на книгоразпространителите в България и на Кабинета на младите писатели, председател на читалище "Николай Хайтов" – гр. София. Сега работи в Министерството на културата на Република България.

Автор е на стихосбирките "Работен ден", 1982 г., изд. "Народна младеж" (отличена с наградата "Владимир Башев"); "Ранена свобода", 1989 г., изд. "Народна Младеж"; "Писма до Ева", 1992 г., изд. "Седан"; "Български видения", 1997 г. изд. "Захарий Стоянов" (отличена с наградата на СБП за поезия); "Балада за любовта", 2002 г., ИК "Виста", "Романтика и пепел", 2004 г., ИК "Мултипринт", "Сърдечен ритъм", ИК “Христо Ботев” С. 2006 г.; „Молитва за България”, 2007 г., изд. Национален музей „Земята и хората”.

Негови стихове са превеждани и публикувани на различни езици и има издадени книги с поезия в превод на руски, сръбски, македонски и албански.

Превежда поезия от руски, украински, македонски, сръбски и други славянски езици.

Пиесата му "Мерилин Монро – триумф и агония" е поставена в София, Ямбол и в Националния театър на Македония – Скопие.

Други негови пиеси са поставяни в гр. Сандански и гр. Велинград.

 


напред горе назад Обратно към: [Димитър Христов][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух