напред назад Обратно към: [Светослав Пейчев][СЛОВОТО]"Добре дошли!"


Самолетът се спускаше за кацане.

Умо гледаше удивен през илюминатора красивите сгради и автомобили по улиците на града под тях и си мислеше: „Наистина е хубав света на белите!“

Уверен бе, че преживяния ужас в родината му е вече минало. Тук никой нямаше да иска да го убие заради религията му или заради това което ще напише и каже. В белите държави такива неща не ставаха. В тях имаше демокрация, грижеха се за човека и зачитаха правата му.

Горкият Умо... Той не знаеше, че от демокрацията бе останала само фасадата. Зад нея всичко вече беше интереси, а интереси значи пари...

Арестуваха го още на летището за нарушаване режима на влизане в страната.. Не знаеше езика им и те неговия. Докараха преводач. Обясни им, че търси убежище защото има проблеми в родината си, но не ги трогна. Вкараха го в затвора въпреки, че беше болен.

Не искаха бедни, черни „боклуци“ като него и след седмица решиха да го екстрадират обратно. Сложиха му белезници и двама цивилни полицаи го качиха в самолета. Когато излетяха, получи астматичен пристъп. Опита се да им обясни, но те не го разбраха. Сигурно ги бяха назначили на работа с конкурс... за топ идиоти. Замаха с оковани ръце към стюардесата за помощ, но те му ги оковаха отстрани за облегалките за да не мърда. Стана му по-зле и завика с надеждата някой от пасажерите да го разбере и да му помогне. Полицаите се ядосаха. Поискаха от стюардесата аптечка и залепиха устата му с лейкопласт за да не вика. Умо се дърпа още малко и накрая притихна.

Когато самолета кацна в междинна държава за зареждане от него свалиха трупа на Умо. След аутопсията му в местната болница заключението бе – смърт причинена от задушаване.

От държавата която го екстрадира поискаха трупа му за ново изследване и „категорично доказаха“, че Умо не е починал от насилствена смърт.

И както е прието в демократичните държави - не наказаха полицаите, защото нямаше доказателства за вината им. Те продължиха да арестуват пристигащите „натрапници“ под големия плакат окачен на летището им:

„Добре дошли!“

 


напред горе назад Обратно към: [Светослав Пейчев][СЛОВОТО]

 

© Светослав Пейчев (Simon Martin). Всички права запазени!

 


© 1999-2018, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух