напред назад Обратно към: [Спомени][Иван Вазов][СЛОВОТО]Около гроба на Ботева


При наближаването на 18 мая, годишнина на Ботевата смърт, иска ми се да дам някои мои спомени и бележки за поета – героя.

Видях се с Ботева в първата половина на май през 1876 г. в Букурещ, няколко деня преди тръгването му за България. Помня, че Ботев по това време живееше един трескав живот: той готвеше четата си за преминаване с нея Дунава. Това готвене ставаше тайно, но тайната беше позната почти на всичката емиграционна наша младеж в Букурещ. Запазен беше само денят, в който четата щеше да замине. Това беше необходимо, защото румънската полиция, подушила вече, следеше отблизо действията на хъшовете.

Една заран чухме, че Ботев минал Дунава. Това беше на 17 май. Минаха десетина деня, без да се знае нещо за по-нататъшната съдба на Ботева и четата му. Пръв, който дойде да ни обади за тях, беше Христо Иванов, младеж от Сопот. Той беше минал заедно с Ботева и избягал назад в Румъния след разбиването на четата.

Той разправяше с ентусиазъм за битки с потерите, състоящи от хиляда души турци и черкези. Съобщи ни, че Ботев загинал геройски в боя при Веслец, местност при Враца.

Аз и до днес не зная действително ли тоя Ботев другар е придружавал Ботева и във Врачанския балкан, дето падна поетът в битката. Но в Букурещ дълго време всички знаеха, според твърдението на Христа Иванов, че той е умрял при Веслец. Само по-после се узна, че при Веслец, татък при Враца, битка не е ставала, а само е пренощувала четата. Битки са станали две: при Милин камък и във Врачанския балкан. На основание на това невярно съобщение и аз тогава, възпявайки Ботевата геройска смърт („Тъгите на България“), турях я на Веслец.

И Веслец незаслужено сдоби славата на Ботева гробнина. Видяхме по-после, че и една улица в София се кръсти с името Веслец, а мнозина наши писатели и по-после, и до ден днешен даже го наричат „Веслецкия герой“.

Дванайсет години само по-после, на 1888 г., Захарий Стоянов ни обади в биографията си за Ботева, че той бил загинал при Волът, чука във Врачанския балкан. Веслецката легенда обаче си остана.

На 1901 год. аз направих един излет до Волът, за да посетя мястото на героевата кончина. Аз с благоговение се поклоних на дивия и безлюден чукар, който Захарий Стоянов ни сочеше като гроб на Ботева. Плод на това поклонение беше и стихотворението „Волът“ („Скитнишки песни“).

Припомням си едно обстоятелство, на което аз тогава не отдадох внимание. Водачът ми, селянин овчар от Лютиброд, като минувахме през отсрещния на Вола преслап Околчица, ми каза, че Ботев бил убит именно на него: той разказа, че видял там, като пасял стадото си, един ден след битката, обезоглавения труп на Ботева, в храстите.

Но ето, че по-после се явиха в печата други лица от Врачанско, които потвърдиха казването на моя водач; а други го оспоряваха.

От малкото останали живи Ботеви другари, тогава, обаче никой не можал добре да познае мястото във Врачанския балкан, макар и водени там, дето е станала последнята битка на четата, битка, в която е паднал и героят.

Така щото и днес остая неясно това нещо. И една тайнственост забуля факта де именно е напуснал духа си поета-революционер, каквато съществува и върху изчезването на друг такъв, маджарския поет Петьофи.

 


напред горе назад Обратно към: [Спомени][Иван Вазов][СЛОВОТО]
© 1999-2019, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух