напред назад Обратно към: [Кардашев на лов][Иван Вазов][СЛОВОТО]XXXIX. Пак дрипавият господин


Кардашев, огорчен от зрелището на ранното морално дебелокожие на един млад човек още на прага на обществения живот, изгуби желание да стои по-дълго тук.

- Де да търсим идеализма, ако и един интелигентен момък, като Крушкова, гледа от тая практична страна на въпросите за честност и човешка нравственост! - думаше си Кардашев, като отстъпяше.

- Къде? - попита Тачев.

- Аз си отивам.

- Не си ходете! Има още интересни проверки на дневен ред... Вижте, публиката на галерията стои, не си отива - каза адвокатът.

- Благодаря, нека се възхищават другите - каза Кардашев, като гледаше лявата трибуна и търсеше машинално с очи Каишева... Вместо него,той съзря дрипавия господин: той бе успял да издебне разсилните и да се пъхне между зрителите. Любопитна натура! Кръвта беше престанала по бузата му, само знак още оставаше от раната.

Кардашев полюбопитствува да узнае коя е тая забележителна личност, която днес му се изпречва навсякъде. Той попита Тачева.

Тачев прекъсна разговора си, който имаше със съседа си, погледна към дрипавия господин и каза:

- Той е Матрапанчев.

- Какъв е тоя Матрапанчев? Какво върши?

Тачев се усмихна.

- "Билки дири по баири". Един скитник, безделник... Някога е бил стражар. От много време ходи без работа, гладува като куче - пропаднал човек, с една реч... Той ми е малко и рода, далечен ама...

- Защо не се потрудите да го настаните някъде ? Днеска се биеше и го бяха наранили по бузата.

- А бе той беше кротък човек, кой го знае - сега е станало едно сприхаво, люто!... Каних го днес на митинга при Свети Крал: има служба горски стражар - не ще? Ядоса се. "Аз, каже, на това тиранско правителство не слугувам!" И изпсува министъра. Голо, пък фудул! Блъсни-габър! Какво го е наежило - не знам. По-преди политикан не беше... Дявол го знае: не си види дрипите!

Като даде тия обяснения, Тачев се обърна пак към съседа си.

Публиката се поразреди в ложите. Излизаха навън да пушат.

 


напред горе назад Обратно към: [Кардашев на лов][Иван Вазов][СЛОВОТО]
© 1999-2019, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух