напред назад Обратно към: [Естествен роман][Георги Господинов][СЛОВОТО]14


Мухата. Мухата е единственото създание, на което Бог е позволил да пребивава в сънищата. Тя единствена е допусната от създателя в обителта на спящия. Единствена може да преминава непропускливата мембрана между двата свята. По това можем да я оприличим на едно малко Хароново подобие, ако приемем, че сънят е малка смърт. По какви причини мухата е заслужила тази способност е трудно да узнаем. Боже, да не би тя да е преобразен твой ангел и когато ние с гнъс я прогонваме или, Боже прости, стриваме между дланите си, да вършим върховно прегрешение. (Който чете да каже тук една молитва и да поиска прошка на всеки случай!)

По какъв начин влиза мухата в съня също е трудно да се определи. Дали през ноздрите, ушите, или други скрити отвърстия, не ни е дадено да узнаем.

Обаче легнете следобед в стаята и нека вътре летят мухи. Унесете се спокойно. Уж преставате да чувате мухите в стаята, но обърнете внимание на няколко детайла в съня си - шум от преминаваща колесница, прелестен глас на благосклонна към вас дама или ромолене на дъжд при ясно време. Ще откриете там мухата да дирижира.

 


напред горе назад Обратно към: [Естествен роман][Георги Господинов][СЛОВОТО]

 

© 1999 Георги Господинов. Всички права запазени!


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух