напред назад Обратно към: [Естествен роман][Георги Господинов][СЛОВОТО]39


Ще стана продавач на сладолед
и ще фалирам всяка зима.

 

Днес трябва да постегна люлеещия се стол. Съвсем се е разпаднал при пренасянето. Намерих някаква тънка тел. Добре ще е да си потърся и работа. Обиколих пазара. Бих могъл да продавам нещо за през сезона. Най-добре ще е, ако търсят продавачи на вестници в павилион. От малък мечтая за такава работа. Мога да изчитам вътре всички вестници, че дори и да пиша. Напоследък пиша все по-рядко. Сядам, пуша и нищо не се получава. Моят приятел, психиатърът, веднага ми постави диагноза: неспособност за съсредоточаване, натрапливи мисли и ананказъм, ако съм запомнил правилно. Факт е, че записките ми стават все по-кратки и хаотични. Започнах ги с идеята за роман. Е, сега романът наистина ще бъде фасетъчен.

 

Ананказъм /от гр. ananke - натрапване/ - състояние, при което засегнатият не може да се освободи от определени преживявания, въпреки че осъзнава тяхната абнормност и безсмисленост. Това могат да бъдат представи, желания, опасения или импулси за действие. Те се натрапват постоянно, най-често по един и същи начин. А. е психоневротичен синдром. Според психоанализата в основата на а. лежи актуален, накърняващ себеувереността вътрешен конфликт. Той обикновено се появява при лица, които са поначало себенеуверени вследствие на неправилно преработване на раннодетски преживявания и които имат склонност към отстраняване на страха чрез "контрамагия".

Речник по психология

 

Понякога изпитвам странно желание да обикалям вечер из улиците и да надничам през прозорците на първите етажи. През кухненските прозорци, зад които живеят нормални семейства. Какво е това домашно воайорство у мен?

 

... а огърлица от тестикули на невестулка предпазва жените от нежелано забременяване.

Стара ирландска рецепта

 

За да пишеш Естествен роман, трябва непрекъснато да си вторачен във видимото. И да откриваш подобия. Зелките всяка есен повтарят модата от времето на Мария Антоанета с вдигнатите яки. Или Мария Антоанета е имала око за зелките. Кой знае дали историята не се влияе от ботаниката или ботаниката от историята. Романът на Естествената история не прави подобни разграничения. Пазарът вчера беше пълен с обезглавени Антоанети.

 

...сега е вече майка на децата си сега е майка на децата си да го повтарям много бавно за да свикна е майка вече не жена на децата си сега е майка нещо друго сега шишарка и пчела е майка пчелна пита кошер на децата си

 

Веднъж се бях прибрал по-късно. Ема говореше по телефона от кухнята и не ме чу. Аз обаче чух следната фраза: "Търтей, той просто е един търтей, колкото и да е свестен." Порази ме това, че тази фраза беше точно копие на една реплика на баща й отпреди години, на която отново бях неволен слушател.

Защо сега превъртам всичко това в главата си. Какво значение има няколко месеца след развода. Човек понякога казва подобни неща, без да иска.

Търтей, той просто е един търтей, колкото и да е свестен.

"Характерно за търтеите е, че те се получават от неоплодени яйца, поради което нямат баща. Те носят наследствените белези на своята майка и на търтея, който е оплодил тяхната баба."

Казвам си, че това е важно и продължавам да ровя в няколкото наръчници на пчеларя, които притежавам. Няма да се освободя от онази фраза, докато не я нахраня обилно с информация. Да се надуе като кърлеж, за да ме пусне.

"Търтеят има доста голямо тяло, дълго около 15-17 мм. Има добре развити гръдни мускули и крила, които му осигуряват бърз, далечен и продължителен летеж. В задната част на коремчето му са разположени сложно устроени и добре развити полови органи."

Дотук Ема беше казала само хубави неща за мен.

"Предназначението на търтеите е да оплождат излетелите на брачен полет неоплодени майки. Ако попаднат в чужди кошери, пчелите благосклонно ги приемат."

Никак, никак не е зле.

"... но през втората половина на лятото, когато прецъфтят основните медоносни растения и постъпващият нектар намалее, търтеите стават излишни в семейството, защото инстинктът за роене изчезва. Пчелите ги изолират от меда, изтощават ги от глад и ги изхвърлят през входа на кошера."

Входът на кошера става естествен изход за търтеите, exitus letalis. Какво иска да каже устройството на пчелните семейства, какви аналогии ни дава? Подозирам, че Бог е създал това странно семейство, за да ни каже нещо. Не знам точно какво, но иска да ни подскаже нещо. Вчера прочетох във вестника, че тенденцията в края на века е мъжете да бъдат изтласквани все повече от семейството. Жените предпочитали сами да отглеждат децата си, а бъдещето било на двучленните семейства, без в тази бройка да влиза бащата.

Търтей, той просто е един търтей, колкото и да е свестен.

 


напред горе назад Обратно към: [Естествен роман][Георги Господинов][СЛОВОТО]

 

© 1999 Георги Господинов. Всички права запазени!


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух