напред назад Обратно към: [Петър Слабаков, който знае 3 и 300][Румяна Емануилиду][СЛОВОТО]Как Петър Слабаков реши да се изповяда


Петър Слабаков в "Баща ми"Петър Слабаков ми каза, че за първи път Кеворк Кеворкян го попитал преди двайсетина години пред зрителите на телевизионното предаване „Всяка неделя“ на колко години е и той не могъл веднага да му отговори. Защото през целия си живот не си е смятал годините и не е знаел в никой момент на колко точно години е. Сега знае, че е на 80 години, защото от много повтаряне през 2003 година успели да му го втълпят.

„Странна работа, станал съм на 80, а пък акълът ми е същият, какъвто беше и на 20 години“, шегува се актьорът-чешит. Но околните никак не приемат думите му нашега. Още когато го изключвали от гимназията, класната му казала: „Ти и да побелееш, и да остарееш акълът ти няма да дойде.“ Слабака се чуди сега колко е била прозорлива.

Самият той казва, че може и да си е променил възрастта, но принципите — не е. И сега, както винаги, не търпи несправедливостта и демагогията!

Петър Слабаков е израсъл е в многолюдно семейство. Казва, че няма по света друга фамилия Слабакови. Ако някой се казва така, трябва да е негов роднина. Името Слабаков идва от пра-прадядо му Никола, който е бил слаб и са му казвали отначало Никола Слабото, а после прякорът станал фамилия — Слабаков. Всички знаят Петър Слабаков просто като Слабака. „В Мъжката гимназия в Шумен единствено Страхил, който седеше зад мен ми казваше Петър. Всички други ме наричаха Слабак. Започнаха на него да викат Петър и той се обръщаше на това име, а аз реагирах само на Слабак.“

Родът му води началото си от Лясковец. Двамата прадядовци — Петър Манолов (по майчина линия) и Иван Слабаков (по бащина линия) са четници в четата на капитан дядо Никола през 1856 г. След едно от сраженията с турците Петър Манолов е ранен, пленен и изпратен в Диарбекир, където умира. След разгрома на въстанието, Иван Слабаков се укрива в Габрово и Лясковец, а по-късно заедно с други четници емигрира в Белград. Това сочат семейните архиви. Имената и на двамата предци, с които Слабака се гордее, са записани на паметна плоча, поставена в чест на участниците във въстанието в Петропавловския манастир над Лясковец (там, по думите му, е бил сборният пункт на четата).

След години синът на Иван Слабаков — Димо се оженва за дъщерята на Петър Манолов — Марина. Това са неговите дядо и баба. Слабака се гордее и с друг сродник — братът на Димо Слабаков — Христо, който е бил член на революционния комитет, основан от Васил Левски. Самият Левски е нощувал в дома на дядо му Петър.

Освен с патриотични заслуги, родът Слабакови е оставил светла диря в българската култура. Леля му Вера, например, е завършила Музикално училище в Одеса и Консерватория в Италия. Чичо му Иван свири на пет инструмента, а баща му Петър е добър певец и танцьор. И двамата са завършили кадетско училище в Одеса.

Без съмнение тази атмосфера, в която Слабака е израсъл, формира и характера му, и любовта му към изкуството.

Самият той казва, че ще помни до края на дните си и балканското село Градница и първия си учител — габровският краевед и еколог Илия Габровски. „Беше човечен — обичаше и хората, и животните. Научи ни да обичаме природата. И зиме, и лете ни преподаваше все навън. В Градница убиха единия щъркел на баба Кала и ние го погребахме в двора й, поставихме на гробчето паметник с надпис „Щъркел“ и около него — дървена ограда.“

Така че след години Слабака неслучайно е открил своето призвание в защитата на екологията и своя последен пристан в съседното на Градница село Бериево.

Това, разбира се, са най-общи щрихи. Трябва да направя уговорката, че Слабака е полемична натура (това е известен факт), говори непрекъснато по обществени и политически теми, взема отношение за всяко събитие, станало от Бериево до Ирак и Америка и до останалите краища на света, не се примирява с нередностите, боготвори природата, но за себе си избягва да говори.

Когато се роди идеята да направим книга за 80-годишнината му, той отначало реагира отрицателно: „Не искам да занимавам хората със себе си, не искам да им говоря за себе си.“ Тогава жена му Цветана Гълъбова се опери: „Ами ти какво правиш през цялото време, бе? Какво прави и досега? Не говори ли за себе си?“ Слабака се умълча и замисли.

На другия ден — при изпроводяк ме благослови за начинанието.

 


напред горе назад Обратно към: [Петър Слабаков, който знае 3 и 300][Румяна Емануилиду][СЛОВОТО]

 

© 2004 Румяна Емануилиду. Всички права запазени!

 


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух