напред назад Обратно към: [Полковникът - гълъб][Румяна Емануилиду][СЛОВОТО]Още пет години в Бургас


За петте години в Бургас Цветана родила голямата си дъщеря Милена и изиграла десетки роли. През това време постоянно воювала за нещо – за правото да сресва косата си на конска опашка, да се заплаща на артистите за участията извън театъра или да докаже, че в учебниците по литература пишат глупости, а учителите карат децата да ги изучават. И винаги печелела битките.

В същото това време режисьорът Рангел Вълчанов я извикал на пробни снимки в киното. Вървели обаче репетиции в театъра и тя отказала категорично, а това съсловие – режисьорите, не допуска да му се отказва каквото и да било! Тя, обаче, имала горчивия опит от "Случка на улицата". Тогава я одобрили за ролята на Катя, дори я накарали да черпи, не бил ясен само партньорът й – Апостол Карамитев или Андрей Чапразов. А след това видяла Петрана Ламбринова като Катя на снимки по софийските улици.

Борислав Шаралиев я пробвал за Бойка Вапцарова в "Песен за човека", а след това тя трябвало да се задоволи с ролята на "посетителка" при Бойка Вапцарова. Снимала се в "Отклонение" като една от лаборантките.

В Бургас Цветана се чувствала удовлетворена и като жена, и като актриса. Публиката я харесвала. Била толкова популярна, че на обсъждания на спектакли на Методи Андонов казвали "другаря Гълъбов". И това било повод не само за семеен конфликт. Това, че не приела фамилията Андонова и че била по-известна от него, Методи никога не й го простил. Той не я разпределял в своите постановки, за да не го обвинят в "семейственост". Тя играела при другите режисьори. Така че, като актриса не е била ощетена. След това дошли режисьорите Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова. Заедно с Методи Андонов четиримата осъществили един уникален театрален експеримент, който разчупил статуквото в театрите дотогава.

Било интересно време за Бургас – и в театъра, и извън него. Стремежът на бургаския театър бил да се излезе извън рутината, да се направи нещо ново. И някак с общи усилия да се преодолее стагнацията, вървенето по точно определени трактовки. Този процес могъл да просъществува три сезона.

В Бургас още има хора, които помнят актрисата с косата, вързана на "конска опашка". Милиционерите тогава я обвинили, че е въвела тази "западна" мода сред младите момичета.

В Бургас през 1957 година станала и първата среща на Цветана и Петър. Двамата си партнирали в няколко постановки. Той току-що се бил развел с първата си жена Стефана, а тя – току-що се е омъжила за Методи. След 7-годишна романтична любов, Цветана изведнъж се сблъскала с един необуздан, неуправляем тип, в когото били влюбени всички актриси и театрални зрителки. Тя също била впечатлена. След това се срещнали в Сатирата...

 


напред горе назад Обратно към: [Полковникът - гълъб][Румяна Емануилиду][СЛОВОТО]

 

© Румяна Емануилиду. Всички права запазени!

 


© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух